Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye, Şükrü Okan yük gemisine yapılan baskının ardından Rusya’yı uyardığını açıkladı

Türkiye, Rusya’nın Palau bandıralı Şükrü Okan ismindeki bir kargo gemisine Karadeniz’de ateş açmasıyla ilgili sessizliğini bozdu. Cumhurbaşkanı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, Ka-29 helikopterleriyle gemiye inen askerler tarafından geminin teftiş edilmesiyle ilgili açıklama yayımladı, “Muhatabımızı uyardık” dedi.

Cumhurbaşkanı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, X hesabından yaptığı açıklamada, “Rus askeri Türk gemisi Şükrü Okan’a baskın yaptı, Türk hükümeti tepki göstermedi” yönündeki iddiaların manipülasyon içerdiğine dikkat çekti.

Rus askerlerinin gemiye müdahalede bulunduğu bölgenin uluslararası sular olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Geminin sahibi Türk olsa bile gemi Türk bayraklı bir gemi değildir” denildi. Yaşananların ardından da “Rusya’daki muhatapların Karadeniz’de gerginliği tırmandıracak girişimlerden kaçınılması için uygun bir şekilde ikaz edildiği” belirtildi.

Rusya, Palau bandıralı Şükrü Okan ismindeki bir kargo gemisine Karadeniz’de ateş açmıştı. Rusya Savunma Bakanlığı 13 Ağustos’ta yaptığı açıklamada, Şükrü Okan kaptanının teftiş talebine yanıt vermediğini, bu yüzden de Vasily Bykov adındaki devriye gemisinin otomatik silahlar ile uyarı ateşi yaptığını açıklamıştı.

Şükrü Okan adlı gemi, 10 Temmuz’da İstanbul Boğazı’nda. Fotoğraf: Yörük Işık

Bakanlık, Şükrü Okan’a Ka-29 helikopterleriyle gemiye inen askerler tarafından teftiş yapıldığını, teftişin ardından da geminin yoluna devam ettiğini öne sürmüştü. Bu olay, Moskova’nın Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan çekilmesinin ardından ilk kez bir ticari gemiye ateş açma olayı olmuştu.

Daha sonra Rusya Savunma Bakanlığı tarafından geminin teftiş edildiği anlar sosyal medyada yayınlanmıştı.

CHP’lilerden tepki

Eski Washington Büyükelçisi ve CHP İstanbul Milletvekili Namık Tan, X hesabından yaptığı açıklamada Rusya’nın yayınladığı görüntüleri alıntılayarak, Dışişleri Bakanlığı’nın bu konudaki sessizliğini eleştirmişti.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da hükümetin sessizliğini eleştirerek, şunları yazmıştı:

“Rus askerleri tarafından Şükrü Okan adlı Türk Gemisine Karadeniz’de yapılan baskının görüntüleri, Rusya Savunma Bakanlığı tarafından basına dağıtılmış ve halkımız ancak bu şekilde gelişmeden haberdar olmuştur. Saray Devleti konuya dair herhangi bir açıklama yapmamıştır. Neden?”

“Erdoğan sınanıyor”

Reuters’ın Jonathan Spicer ve Ece Toksabay imzalı analizinde de Rusya’nın Şükrü Okan gemisine yaptığı baskına yer verildi ve bu baskının “Karadeniz’deki riskleri artırdığı” yorumu yapıldı. Türkiye’den henüz bir açıklama yapılmamasına dikkat çekilen analizde şu ifadeler yer aldı:

“Rusya’nın Türkiye kıyılarının hemen açıklarında bir gemiye düzenlediği baskın, Ukrayna savaşının etkilerini bir başka NATO ülkesinin sınırına taşırken; Türkiye’nin Karadeniz’e biraz sükûnet getirecek bir tahıl koridoru anlaşmasına Rusya’yı ikna etmeye çalıştığı şu günlerde riskleri de artırıyor.”

Bosphorus Observer danışmanlık şirketinin jeopolitik analisti ve Medyascope yorumcularından Yörük Işık, baskının İstanbul’un yakınında olduğuna ve önlenemediğine dikkat çekerek, “Bu, Türkiye’nin genel haklarını hiçe saymak. Ankara’nın sessizliği tuhaf ama hâlâ Putin’in ziyaretine ve tahıl anlaşmasına geri dönülmesine güvendiğini gösteriyor” diye konuştu.

Dış politika analisti Aydın Sezer ise “Türkiye’nin baskın konusunda ses çıkarmasının çok zor olduğunu” ifade etti.

Tüm bu gelişmeler yaşanırken Tahıl Koridoru Anlaşması’nın fiilen durmasının ardından ilk kez Ukrayna’nın Odessa Limanı’ndan ayrılan sivil kargo gemisi İstanbul’a vardı. 16 Ağustos Çarşamba günü Ukrayna’dan ayrılan Hong Kong bandıralı Joseph Schulte gemisi dün akşam saatlerinde İstanbul’a vardı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.