Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Biden, yangın felaketinin ardından ilk kez Hawaii’yi ziyaret etti

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, eyalet tarihinin en yıkıcı doğal afetinin ardından afet bölgesinde incelemeler yapmak için Hawaii’yi ziyaret etti. Son yüzyılda ABD’de meydana gelen en ölümcül orman yangınından 13 gün sonra dün Maui’ye gelen Biden, hayatta kalanlara tüm ülkenin “onlarla birlikte yas tuttuğunu” söyledi.

Joe Biden ve eşi Jill Biden, Lahaina kentinin yıkıntıları arasında dolaştı, yangınla mücadele ve ilk yardım ekipleri ile bir araya geldi. Biden afet bölgesini havadan da gözlemledi. 

Enkazların arasında yaklaşık 10 dakikalık bir konuşma yapan Biden afetzedelere birliktelik mesajı verdi: “Ne kadar sürerse sürsün, yanınızda olacağız. Tüm ülke sizinle birlikte olacak. Ülke sizinle birlikte yas tutuyor, sizi yalnız bırakmayacak ve toparlanmanıza yardımcı olmak için mümkün olan her şeyi yapacak.”

Güncel bilgilere göre orman yangınlarında en az 114 kişi hayatını kaybetti ve 850 kişi hala kayıp.

Hawaii yangınlarında ölenlerin sayısı 100’ü aştı: “Sirenleri çalıştırmadığım için pişman değilim”

Afet yönetimindeki aksaklıklar eleştirileri Biden federal hükümetin üzerinde topladı

ABD Başkanı ve ona bağlı olan federal kurumlar, yardımların yetersiz ve kötü organize edildiğini söyleyen Hawaiililerin eleştirilerine maruz kaldı. Cumhuriyetçiler, yangının başladığı 8 Ağustos’tan bu yana iki kez tatile çıkan Demokrat Başkan Biden’a yönelik eleştirilerin başını çekti.

Hawaii’yi ziyaret etmek için Nevada’daki Tahoe Gölü’nde Demokrat bir bağışçıya ait bir evi kiralayan Biden, Hawaii ziyareti sebebiyle tatiline ara verdi. Delaware’deki bir plajda bulunduğu sırada 13 Ağustos’ta afette artan ölü sayısı sorulduğunda Biden, “Yorum yok” diyerek bazı Hawaiililerin tepkisini çekmişti. 

Beyaz Saray, Biden’ın afet bölgesine yapacağı geziyi, kurtarma çalışmalarını aksatmamak için ertelediğini söyledi.

Başkan, bölgeye federal fon ve yardımı hızlandırmak için 10 Ağustos’ta büyük bir afet ilanı yayınladı. ABD Federal Acil Durum Yönetim Ajansı şu anda Hawaii’de 1,000’den fazla federal müdahale görevlisinin sahada olduğunu açıkladı.

Yerel yetkililer de eleştirilerle karşı karşıya kaldı. Maui’nin acil durum yönetimi şefi, kurumun yangının ardından alarm sistemini harekete geçirmediği için tepki çekmesinin ardından geçen hafta istifa etti.

Maui Belediye Başkanı Richard Bissen pazartesi günü yaptığı açıklamada, bugüne kadar ölenlerden 27’sinin kimliğinin tespit edildiğini ve 11 aileye haber verildiğini bildirdi. Bissen, 850 kayıp rakamının bazı açılardan “olumlu bir haber” olduğunu, çünkü yangınların hemen ardından 2,000’den fazla kayıp sayısına göre bir azalmaya işaret ettiğini söyledi.

Kayıp yakınlarından, kurtarma çalışmalarına yardımcı olmak üzere DNA örneği vermeleri istendi. Ancak uzmanlar, yıkımın büyüklüğü göz önüne alındığında, kurbanların bulunması ve kimliklerinin tespit edilmesinin aylar hatta yıllar alabileceğini söylüyor.

KaynakBBC

Derleyen: Ahmet Emir Sevindik

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.