Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Seçimlere müdahale davası: Trump’ın sosyal medyada tanıkları tehdit etmesi ve korkutması yasaklandı

Eski Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın başı yargıyla belada. Son olarak 2020 başkanlık seçimlerinde Georgia eyaletinde seçimlere müdahale etmekle suçlanan Trump’ın kefalet bedeli 200 bin dolar. Cuma (25 Ağustos) gününe kadar mahkemeye teslim olmak için süresi olan Trump, perşembe (24 Ağustos) günü teslim olmayı düşünüyor.

Georgia’da seçim sonuçlarına müdahale etmekle suçlanan eski ABD Başkanı Donald Trump ve 18 sanık için kefalet bedeli ve şartları kamuoyu ile paylaşıldı. Trump için kefalet bedeli 200 bin dolar olarak belirlendi. Mahkeme dosyasında, Trump’ın sosyal medya üzerinden tanıkları tehdit etmediği ya da korkutmadığı sürece duruşmaya kadar serbest kalacağı belirtildi:

“Sanık, bu davada sanık veya tanık olarak tanıdığı herhangi bir kişiyi korkutacak veya adaletin işleyişini başka şekilde engelleyecek hiçbir eylemde bulunamaz.”

Trump ise kendisine yöneltilen ve aralarında şantaj ve yalan beyanın da bulunduğu 13 suçlamayı reddediyor. Mahkeme dosyasının yayımlanmasının ardından kendi kurduğu sosyal medya platformu Truth Social’den bir açıklama yapan Trump, perşembe günü “radikal solcu” dediği Fulton Bölge Savcısı Fani Willis tarafından tutuklanmak üzere Atlanta’ya gideceğini açıkladı. Kendisine karşı bir “cadı avı” yürütüldüğünü iddia eden Trump, bölge savcılarının ABD Başkanı Joe Biden ile de sıkı bir koordinasyon içerisinde olduğunu öne sürdü.

Ne olmuştu?

Trump’ın 3 Kasım 2020’de gerçekleştirilen başkanlık seçimlerinin ardından kritik eyaletlerden biri olan Georgia’da, eyalet sekreteri Brad Raffensperger’i arayarak sonucu değiştirmeye etki edecek sayıda oy bulmasını istediği ses kaydı ortaya çıkmıştı.

Washington Post gazetesi, Trump ile Cumhuriyetçi Georgia Eyalet Sekreteri Brad Raffensperger arasında geçen bir telefon görüşmesinin kayıtlarına ulaşmıştı. Gazete, yaklaşık bir saatlik telefon konuşmasından bazı bölümleri kamuoyu ile paylaştı. 

Görüşme kaydında Trump, seçimlerde hile yapıldığını ve kritik eyaletlerden biri olan Georgia’da seçimleri kendisinin kazandığını savunuyordu. Trump, kayıtta eyalet sekreterine “Tek istediğim şey bu: Elde ettiğimizden bir fazlası olan 11 bin 780 oyu bulmak istiyorum çünkü eyaleti biz kazandık” derken sekreter Raffensperger ise Trump’a eyaletteki seçim sonuçlarının doğru olduğunu söylüyordu.

Trump: Ceza davası açılan ilk eski başkan

Trump, ABD tarihinde hakkında ceza davası açılan ilk eski başkan olarak tarihe geçti. Başı yargıyla belaya girmeden önce Kasım 2024’de düzenlenecek başkanlık seçimleri için Cumhuriyetçi Parti’den aday olacağını açıklayan Trump, şu anda da parti içerisindeki yarışı önde götürüyor.

Yarın Cumhuriyetçilerin ilk televizyon münazarası yapılacak. Fakat Trump bu münazaraya katılmayacağını şu sözleriyle açıkladı:

“Kamuoyu benim kim olduğumu ve ne kadar başarılı bir başkanlık yürüttüğümü biliyor. Bu yüzden tartışmaya katılmayacağım.”

Trump’a yakınlığı ile bilinenler Trump’ın münazaraya katılmak yerine eski FOX News sunucusu Tucker Carlson ile bir röportaj yaptığını söylüyor.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.