Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hindistan uzay tarihine geçti: Chandraayan-3 Ay’ın güney kutbuna indi

Rusya daha birkaç gün önce başarısız olmuşken, Hindistan uzay yarışında tarihi bir başarıya imza attı. Başarıyla tamamlanan Chandrayaan-3 görevi ile, Ay’ın güney kutbuna ilk iniş gerçekleşti.

Hindistan Uzay Ajansı ISRO, Rusya’nın Luna-25 görevinin başarısız olmasından sadece birkaç gün sonra Ay’ın güney kutbuna indi. Bu başarıyla beraber Hindistan, uzayın ve ayın keşfi açısından kritik role sahip ülkeler arasına katıldı.

Chandraayan-3 Ay’ın yüzeyine yaklaştıkça, Hindistan’da da telaşlı bir bekleyiş vardı. Ülkenin dört bir yanındaki insanlar bu anları canlı izledi.

Okuyun: Rusya, Ay görevinde başarısız oldu: Luna-25, Ay’a çakıldı

SpaceTec Partners danışmanlık şirketinin ortağı ve genel müdürü Carla Filotico, “Ay’ın güney kutbuna inerek Hindistan’ın Ay’da su buzu olup olmadığını keşfetmesini sağlayacaktır. Bu da Ay’ın jeolojisine ilişkin kümülatif veri ve bilim için çok önemli” diyor ve bu görevin başarıyla tamamlanmasının önemini vurguluyor.

Chandraayan-3’ün iniş anı.

Hindistan’ın kutsal yerlerinde de Ay inişi merakla ve heyecanla takip edildi. Hindular tarafından kutsal kabul edilen Ganj Nehri kıyısında toplanan çocuklar, inişin gerçekleşmesi için dua etti. Bazı camilerde de dualar edildi.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, BRICS zirvesine katılmak üzere bulunduğu Güney Afrika’dan inişi izledi.

Chandrayaan-3 Ay görevi Hindistan’da büyük bir heyecan yarattı. Ülkenin dört bir yanından görevin başarılı olması için dilekler yağdı.

Hindistan Uzay Araştırma Örgütü (ISRO), inişin canlı yayınlanacağını açıklamıştı. Okullardaki öğrenciler dahil olmak üzere milyonlarca uzay meraklısı bu canlı yayını takip etti.

Hindistanlıların büyük çoğunluğu, yeni Ay görevini ülkenin bilimsel kurumlarının azminin bir göstergesi olarak değerlendiriyor. Yetkililer ve eğitimciler ayrıca bunun dünyanın en kalabalık ülkesindeki milyonlarca öğrenci arasında bilimsel araştırmayı teşvik edeceğini umuyor. ISRO, öğrencilerin kendilerine başarılı bir iniş için şans dileyen çok sayıda mesaj gönderdiğini söyledi.

Kuzeydeki Uttar Pradesh eyaletinde hükümet, “Hindistan’ın Chandrayaan-3’ünün inişi sadece merakı teşvik etmekle kalmayacak, aynı zamanda gençlerimize araştırma tutkusu aşılayacak unutulmaz bir fırsat” diyerek tüm okullara özel gösterimler düzenleme talimatı verdi.

Okuyun: Uzay yarışı yeniden mi başlıyor? Rusya, Ay’a araç yolladı

Chandrayaan-3

Tarihte bugüne kadar Ay’a yumuşak iniş gerçekleştirmeyi başaran 3 ülke vardı: ABD, Sovyetler Birliği ve Çin. Hindistan da bugün bu ülkeler arasına katılarak tarihe ismini yazdırdı.

Hindistan’ın Ay’ın güney kutbu yakınlarına iniş yapmayı hedefleyen bir önceki Chandrayaan-2 görevi 2019’da uzay aracının ay yüzeyine çakılmasıyla başarısız olmuştu. 

Bir yörünge aracı, bir iniş aracı ve bir gezgin araçtan oluşan Chandrayaan-3, 14 Temmuz’da Hindistan’ın güneyindeki Sriharikota uzay üssünden fırlatılmıştı. ISRO’nun kurucusu Vikram Sarabhai’den esinlenerek Vikram adı verilen iniş aracı, Sanskritçe bilgelik anlamına gelen Pragyaan adlı gezgin aracı da karnında taşıyor.

Ülkenin 2008’deki ilk Ay görevi olan Chandrayaan-1, kavrulmuş Ay yüzeyinde su moleküllerinin varlığını keşfetmiş ve Ay’ın gündüzleri bir atmosfere sahip olduğunu ortaya koymuştu. Yumuşak inişte başarısız olmasına rağmen Chandrayaan-2’nin yörünge aracı da hala Ay’ın etrafında dönmeye devam ediyor ve yeni görevde inişin başarıyla gerçekleşmesi için Dünya’ya görüntü ve veri gönderecek.

Ay’ın güney kutbu uzay bilimciler için umut vadeden bir keşif yeri. Sürekli olarak gölgede kalan ve yüzey alanı oldukça büyük olan güney kutbunda, bilim insanları bunun bu bölgelerde su olabileceği anlamına geldiğini söylüyor. Yakın zamanda İsrail, ABD, Çin gibi pek çok ülke Ay’ın güney kutbunun keşfine yönelik görevler düzenleyebilir.

Bilim insanları, Ay hakkında hala anlaşılması gereken çok şey olduğunu ve Chandrayaan-3’ün başarısının Ay’ın ve uzayın bilinmezliklerinin keşfinde insanlığı bir adım daha ileriye götüreceğini söylüyor.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.