Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Wagner’in “isim babası” da o uçaktaydı: Dimitri Utkin kimdir?

Yevgeni Prigojin ve diğer Wagner liderleri, Kremlin’e karşı ayaklanma başlattıktan sadece birkaç ay sonra bir uçak kazansında hayatlarını kaybetti. Onlardan biri, Wagner’in “asıl lideri ve isim babası” olarak da bilinen Dimitri Utkin.

Eski bir asker olan 1970 doğumlu Utkin, on yıla yakın süre boyunca Spetsnaz Gru’nun komutanlarından biri olarak görev yapmıştı. Eski eşinin anlattıklarına göre Utkin, Spetsnaz’dan (Özel Kuvvetler) ayrıldıktan sonra “Savaş alanlarını özlediği” için geri dönmek için bir yol aramaya başladı.

Utkin’in Spetsnaz günlerinde kullandığı “çağrı işareti” Wagner’di. Bu çağrı işareti de, Adolf Hitler’e ve onun en sevdiği besteci olan Richard Wagner’e bir atıftı. Utkin’in taşıdığı dövmeler ve diğer semboller de Nazi hayranlığını gösteriyordu.

Okuyun: Putin’e başkaldıran Wagner lideri Yevgeni Prigojin öldü

Utkin ve SS dövmeleri.

Amerikan düşünce kuruluşu Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’nin 2020 tarihli bir raporuna göre, “Utkin’in Wagner grubunun kuruluşunu başlatıp başlatmadığı ya da sadece bir başkası için paravan olup olmadığı” doğrulanamıyor.

Prigojin grubu kurduğunu ancak Eylül 2022’de kabul etmişti. Daha önce kendisini Wagner’le ilişkilendiren haber kuruluşlarına dava açmıştı. Hem ABD hem de AB, Wagner’in Ukrayna’daki rolü nedeniyle Prigojin ve Utkin’e yaptırım uygulamıştı.

Okuyun: Rusya’daki tarihi ayaklanmanın ardından: Ukrayna’daki savaşın seyri değişir mi? Vladimir Putin’i neler bekliyor?

Utkin (en sağda) ve Putin (ortada)

Utkin ve Prigojin en son, ayaklanmadan sonra Belarus’ta konuşlanan Wagner paralı askerlerine hitap ettikleri bir videoda görülmüştü.

Utkin videoda, “Bu bir son değil, bu sadece çok yakında devam edecek olan dünyanın en büyük işinin başlangıcı. Cehenneme hoş geldiniz” diyor.

Okuyun: Rusya’da ayaklanmaya giden yol: Ukrayna, Suriye ve Afrika’daki çatışmaların gizli aktörü Wagner ve liderleri “Putin’in aşçısı” Prigozhin

Wagner ile ilişkili Rus sosyal medya kanallarından gelen haberler, Wagner’in diğer liderlerinin de uçakta olabileceğini gösteriyor. Bu kişiler; Sergey Propustin, Evgeniy Makaryan, Aleksandr Totmin, Valeriy Chekalov ve Nikolay Matuseev.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.