Yörük Işık, Prigojin’in ölümünü yorumladı: Putin intikam mı aldı?

Uluslararası ilişkiler uzmanı Dr. Yörük Işık, Rus paralı asker grubu Wagner’in lideri Yevgeni Prigojin ve Wagner’in kurucu ortağı Dimitri Utkin’in ölümünü değerlendirdi. Wagner ve Prigojin’in Afrika’da kurduğu ilişkiler ağını hatırlatan Işık, “Putin buraya kimi getirirse getirsin, Prigojin’in Afrikalı liderlerle kurduğu ilişkiyi yakalayamaz” diye konuştu.

Basında çıkan haberlerin ardından Wagner lideri Yevgeni Prigojin’in “çok büyük ihtimalle ölmüş gibi göründüğünü ama net bir şey söylemek için erken” olduğunu belirten Yörük Işık, tüm dünyanın takip ettiği bu olayın Rus medyasında az yer almasını da hatırlattı:

“Bu olayı bütün dünya takip ediyor ama en az takip eden yer Rus basını, hatta Rus devlet medyası. Dün ana haberlerde sadece 28 saniye gösterildi.”

“Putin intikam almış gibi görünüyor”

Başta Ukrayna olmak üzere Rusya’nın pek çok sahasında aktif rol alan Prigojin, Rusya lideri Vladimir Putin’in yakın müttefikiydi. Taa ki, haziran ayında düzenlediği başarısız ayaklanmaya kadar. Bu ayaklanmayı hatırlatan Işık, “En basit olarak baktığımızda Putin intikam almış gibi görünüyor. Bunun yanı sıra Putin’i iki ay önce kim kurtardıysa, o insanlar da düşünüp, taşınıp, karar verip Prigojin’den kurtulmuş olabilirler. Çok zor, çok karışık bir olay” diye konuştu.

Rusya’nın hava sahası içerisinde Rusya bayrağı taşıyan sivil bir uçağın roketle vurulmasına dikkat çeken Işık, “Bu tip olaylar, Rus devletinin bir hayal olduğunu bize gösteriyor. Hâlâ arkada bir Rus yapısı var ama nasıl ki Türkiye’de bazı kurumların içi boşaltıldı, durum Rusya’da da böyle. Ukrayna’daki fiyaskonun sebebi de bu. Bizim bildiğimiz, eski köklü Rusya devleti yok artık. Kremlin ve Kremlin’in içerisinde Putin’in çıkarlarını koruyan küçük bir grup var. Türkiye de buradan ders çıkarmalı” ifadelerini kullandı.

Wagner’in Afrika’daki rolü sarsılır mı?

Kremlin’i “ele geçiren” kişilerin Ukrayna’ya düzenledikleri “özel askeri operasyon” ile Ukrayna’nın kömürünü ve tahılını soymaya çalıştığını söyleyen Işık, benzer bir operasyonun da Wagner aracılığıyla Afrika’da yapıldığı görüşünde:

“Wagner Afrika’da milyarlarca dolarlık bir operasyon yönetiyor. Elmastan uranyuma, dev bir mali operasyon… St. Petersburg’daki Afrika Zirvesi’ni hatırlayalım. Zirveye gelen herkes Prigojin ile de görüştü. Putin’in Prigojin ve Wagner yerine Afrika’da yeni ortaya sürdüğü isim General Andrey Averyanov olacak fakat Averyanov, Prigojin’in Afrikalı liderlerle kurduğu yakınlığı yakalayamaz. Çünkü Prigojin seçim sonuçlarına müdahaleden basına baskıya kadar bir paket satıyordu bu liderlere. Afrikalı liderlerin de birdenbire yıllardır karşılıklı güven ilişkisi kurduğu Prigojin ve Wagner ile iletişimini sonlandırması olağan değil. Bizim şimdi Afrika’daki para paylaşımlarına odaklanmamız gerek.”

“Kalan Wagner askerleri Afrika’ya gidebilir”

Işık’a göre iki aylık süreçte imaj kaybeden isimlerin başında Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukaşenko var. Prigojin’in kendi himayesinde ve kendi kontrolünde olacağına dair söz verdiğini hatırlatan Işık, Belarus üslerine sürgün edilen Wagner askerlerinin geleceğini de yorumladı:

“Askerlerin Belarus’ta kalması imkânsıza yakın. Askerlere bir takım tekliflerde bulunabilirler, bölgede başka kurulacak olan paralı asker gruplarına katılın diyebilirler. Ama bence büyük kısmı Afrika’ya geçecek çünkü orada hâlâ para var.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.