Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yunanistan orman yangınları: 79 kişi kundakçılıktan gözaltına alındı

Yunanistan polisi, ülkedeki orman yangınlarıyla bağlantılı olduğu tespit edilen 79 kişiyi kundakçılıktan gözaltına alındı.

Sivil Savunma Bakanı Vassilis Kikilias, kundakçıların Parnitha Dağı’nda yeni yangınlar başlatmak için girişimlerde de bulunduğunu söyledi.

Yunanistan’da ülke genelinde meydana gelen yangınlarda bu hafta en az 20 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. 

Kikilias, kundakçılara seslenerek “Ülkeye karşı suç işliyorsunuz.” dedi.

Bakan Kikilias

Kikilias perşembe günü televizyonlarda yayınlanan bir acil durum açıklaması yaptı. Bu açıklama esnasında “Kundakçı pislikler ormanları, mülkleri ve en önemlisi insan hayatını tehdit eden yangınlar çıkarıyor” ifadelerini kullandı: “Yaptıklarınız yanınıza kalmayacak, sizi bulacağız, hesap vereceksiniz.” diye ekledi. 

Yunanistan’da yaz aylarında orman yangınları yaygın olarak görülüyor ve bilim insanları sıcak hava dalgaları da dahil olmak üzere aşırı hava olaylarının daha sık görülmesini iklim değişikliğine bağlıyor.

Orman yangınları uzmanı Stefan Doerr, kötü bitki örtüsü yönetimiyle meydana gelen daha yanıcı arazilerdeki kundaklama olaylarının aşırı sıcaklarla birlikte daha kolay ve hızlı yayılan orman yangınlarına dönüşebileceğini söyledi. 

AFP’nin haberine göre Yunan polisi ve istihbarat servisi EYP olayları soruşturmaya devam ediyor. Hükümet sözcüsü Pavlos Marinakis, devlet medyası ERT’ye yaptığı açıklamada orman yangınlarıyla ilgili 140 gözaltının 79’unun kundakçılıkla bağlantılı olduğunu söyledi.

Avrupa Komisyonu üyesi Janez Lenarcic’e göre, cumartesi günü liman kenti Dedeağaç yakınlarında patlak veren büyük yangın, Avrupa Birliği’nin kayıtlara geçen en büyük yangını oldu.

Haftanın başında ülkenin kuzeydoğusundaki yer alan ve Türkiye’ye sınır komşusu olan Evros bölgesinde çıkan yangınların sonucunda, aralarında çocukların da bulunduğu ve göçmen oldukları düşünülen 19 kişinin bedenleri bulundu. Boeotia bölgesindeki yangınlarda da bir çoban hayatını kaybetti.

Kikilias Çarşamba günü yaptığı açıklamada ülkenin 2009 yılında yangın riski haritalarının çıkarılmasından bu yana Yunanistan’ın en kötü yaz mevsimini geçirdiğini söyledi. Geçtiğimiz ay, Yunanistan’ın Rodos adasında ve ülkenin diğer bölgelerinde çıkan orman yangınlarının ardından binlerce insan tahliye edilmek zorunda kalmıştı.

KaynakBBC
Derleyen: Ahmet Emir Sevindik

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.