Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa okullarda abaye giyilmesini yasaklayacak

Fransa Eğitim Bakanı Gabriel Attal, devlet okullarında öğrencilerin abaye giymesinin yasaklanacağını açıkladı.

Abaye; çoğunlukla müslüman kız öğrencilerin giydiği, uzun elbiselere verilen isim.

Abaye kuralı, 4 Eylül’de yeni öğretim yılı başladığında uygulamaya konulacak. Fransa, “Laikliği ihlal ettiği gerekçesiyle” devlet okullarında ve hükümet binalarında dini işaretlere katı bir yasak uyguluyor. Devlet okullarında başörtüsü takmak 2004 yılından bu yana yasak.

Bakan Gabriel Attal, “Bir sınıfa girdiğinizde, öğrencilerin dinini sadece onlara bakarak tespit edememelisiniz. Abayenin artık okullarda giyilmemesine karar verdim.” dedi.

Fransa Eğitim Bakanı Gabriel Attal

Bu karar, aylardır süren tartışmaların ardından geldi.

Okullarda giderek daha fazla giyilen bu giysinin yasaklanması yönünde sağ partilerin de baskısı vardı. Sol partilerin de müslüman öğrecilerin haklarını savunmasıyla, siyaset bu konuda ikiye bölündü.

Attal’ın sözlerinin devamı şöyle: “Laiklik, okul yoluyla kendini özgürleştirme özgürlüğü demektir.

2010 yılında Fransa, kamusal alanda tam yüz peçesi takılmasını yasaklamıştı. Bu karar da Fransa’nın müslüman nüfusu tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

Fransa, 19. yüzyıldan bu yana kamu eğitimindeki laiklik yasaları altında haç gibi hristiyan sembolleri de dahil olmak üzere okullardaki dini işaretlere katı bir yasak uygulamakta. 19 yüzyıldan sonra Fransa’nın demografisinin değişmesiyle kurallar da güncellendi. Müslümanların başörtüsü ve yahudilerin kippaları da yasak kapsamına alındı.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.