Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Nesli tükendiği düşünülen kuş türü doğaya geri döndü

Takahē isimli kuş türünün, 19. yüzyılda neslinin tükendiğine inanılıyordu. Son 70 yılda harcanan çabayla takahē doğaya döndü.

Mavi tüylü ve parlak kırmızı bacaklı bir kuş türü olan takahē, Yeni Zelanda’da doğaya geri döndü. 18 kuş, geçen hafta Yeni Zelanda’nın Güney Adası’ndaki dağlık bir bölge olan Whakatipu Gölü Waimāori vadisindeki yamaçlara bırakıldı. Toprakların sahibi kabile ve geri dönmeleri için uzun bir hukuk mücadelesi veren Ngāi Tahu için atalarının birlikte yaşadıkları ve geri kazanmak için savaştıkları kuşların doğaya dönüşü özellikle önemliydi.

Takahē alışılmadık bir hayvan türü. Çevrelerinde yerli kara memelileri olmadan evrimleştiler ve memelilerin işgal edeceği ekosisteme göre için adapte olmuşlar. Uçma özellikleri yok, yaklaşık 50 santimetreler ve dağlarda yaşarlar. Fosil kalıntılarına göre Aotearoa’daki varlıkları en azından tarih öncesi Pleistosen dönemine kadar uzanıyor.

Takahē

Yeni Zelanda’da yabani takahē popülasyonlarının geri dönüşü, bir zafer olarak görülüyor. Kuşların neslinin 1898 yılında resmen tükendiği ilan edilmişti. Avrupalıların ülkeye gelişiyle yanlarında getirdikleri kedi ve gelincikler, takahēnin hiç adapte olamadığı memelilere karşı büyük bir sorun yaşamasına neden olmuştu.

1948’de yeniden keşfedildiler ve şu anda sayıları 500 civarında. Nüfuslarının her yıl yüzde sekiz arttığı düşünülüyor.

Kurtarma operasyonunun başında korumacılar yumurtaları topladı ve yırtıcı hayvanlar tarafından yenmelerini önlemek için yapay olarak kuluçkaya yatırdı. Yavrular yumurtadan çıktıklarında, kuşların ayırt edici kırmızı gagalarına sahip çorap kuklalar giyen işçiler tarafından beslendiler ve büyütüldüler. Koruma Departmanı (DOC) onları kademeli olarak doğaya bıraktı.

Doğaya yeni salınan çiftler yeni yuvalarına uyum sağlarsa, Ekim ayında yedi kuş daha ve gelecek yılın başlarında on kadar yavru takahēnin salınması planlanıyor. Vercoe ihtiyatlı bir şekilde umutlu: “Takahē popülasyonunu artırmak için onlarca yıl süren sıkı çalışmanın ardından, şimdi daha fazla yabani popülasyon oluşturmaya odaklanmak ödüllendirici, ancak zorlukları da beraberinde getiriyor. Yeni yabani yerli tür popülasyonları oluşturmak zaman alabilir ve başarı garanti değil.”

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.