Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Belçika, bekar erkek sığınmacıların kabulünü durdurdu

12 milyon nüfuslu Belçika, bekar erkek sığınmacıların başvurularını kabul etmeyi geçici olarak durdurdu. Gerekçe ise barınma merkezlerinde yeterli yer olmaması.

BBC Türkçe’den Yusuf Özkan’ın haberine göre Belçika Sığınma ve Göçten Sorumlu Devlet Bakanı Nicole de Moor, Belçika Sığınma ve Göç İdaresi’ne bekar erkeklerin başvurularının kabul edilmesini durdurma talimatı verdiğini açıkladı. De Moor’a göre bu karar, çocuklu ailelere öncelik tanınmak için alındı.

Belçika’ya bu yıl 19 bin kişi sığınma başvurusu yaptı, bunların yüzde 42’si bekar erkekler. Edinilen son bilgilere göre yaklaşık 2 bin bekar erkek sığınmacı ise işlemlerinin tamamlanması için bekleme listesinde. Bu konuya dair açıklamalarda bulunan Bakan de Moor, Belçika’yı benzer ülkelerle karşılaştırarak şöyle konuştu:

‘Bu artık gerçekten kabul edilebilir bir durum değil. Bu yıl Belçika’ya 19 bin sığınmacı geldi, benzer nüfusa sahip Portekiz’e ise bin 500 sığınmacı…”

Hükümetin çözümü ne?

Hükümet, son yıllarda kabul edilen yüksek sayıda sığınmacının kabul sistemi üzerinde büyük bir yük oluşturduğu kanaatinde. Özel yardım kuruluşları, kalacak yeri bulunmayan sığınmacılara yardım etmeye çalışıyor fakat yeterli olmuyor. Brüksel sokaklarında çok sayıda kişi sokaklarda yaşıyor, uyuyor. Başkentteki bu sorun güvenlik sorunlarına da yol açıyor.

Kentteki sivil toplum örgütleri ve mahalli idareler, güvenlik sorununun bir an önce çözülmesini talep ediyor. Bu yüzden Brüksel yönetimi, 1 Eylül Cuma günü konuyu ele almak için kent sakinlerinin temsilcileri ile bir araya gelecek.

Hükümetin aldığı bekar erkek sığınmacıların başvurularının kabulünü geçici olarak durdurma kararına tepkiler yükseliyor.

Kaynak: BBC Türkçe

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.