Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeşil Sol Parti’de eş başkanlar milletvekilleri arasından seçilecek

Kürt siyasetinde gözler Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin (Yeşil Sol Parti) Halkların Demokratik Partisi’yle (HDP) birlikte Ankara’da yapacağı konferansa çevrildi. Dört gün sürecek konferansla birlikte Yeni Sol Parti’nin yeni ismi ve eş başkanların kim olacağının netleşmesi beklenirken, eş başkanların mevcut milletvekillerinden olacağı kesinleşti. Eş başkanlık için de grup başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç’un ismi ön plana çıktı.

Konferansa kimler katılacak?

Yeşil Sol Parti’yle kongresini yapan ve Anayasa Mahkemesi’ndeki (AYM) kapatma davası nedeniyle “uyku moduna” alınan HDP’nin, Ankara’da 8-11 Eylül arasında yapacağı konferansa yönelik hazırlıklar sürüyor. İki partinin, Parti Meclisi (PM) üyeleri ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin yanı sıra davet edilen konuklar da konferansa katılacak. İsmini ve tüzüğünü değiştirecek olan Yeşil Sol Parti’nin yol haritasının şekillenmesi beklenen konferanstan sonra, eş başkanlar ve partinin yeni isminin netleşmesi bekleniyor.

Medyascope‘un edindiği bilgiye göre Yeşil Sol Parti’nin eş başkanlık için adı geçen isimlerden havuz oluşturulacağı belirtildi. Konferansla birlikte bu havuzda oluşacak isimler arasından iki kişinin eş başkan seçileceği öğrenildi.

Eş başkanların milletvekili olması kesinleşti

Yeşil Sol Parti’ye eş başkan seçilecek kişilerin daha önce milletvekili olmayabileceği tartışılmıştı. Ancak Türkiye’nin bugünkü koşulları ve güvenlik güçlerinin davranış biçimi göz önüne alınarak, eş başkanların rahat çalışması için mevcut milletvekillerinden seçilmesi kararlaştırıldı.

Eş başkanlık için şimdiye kadar Meral Danış Beştaş, Tuncer Bakırhan, Saruhan Oluç, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eş başkanı Keskin Bayındır, Sırrı Süreyya Önder, Tülay Hatimoğulları Oruç, Mehmet Rüştü Tiryaki, Çiğdem Kılıçgün Uçar ve Cengiz Çiçek’in isimleri gündeme gelmişti.

Medyascope’un ulaştığı kaynaklar, milletvekili olmayan isimlerin eş başkan adayı olmalarının artık mümkün olmadığını söylediler. Adı geçen adaylar arasında şu anda partinin grup başkanvekilliğini yapan Meral Danış Beştaş ile Saruhan Oluç’un ön plana çıktığı aktarıldı.

Öte yandan Yeşil Sol Parti’nin ekim ayının ortasında kongresini yapacağı belirtildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.