Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul’da sel | Ali Yerlikaya: “Selden etkilenen ailelere hane başına 15 bin lira ödeme yapılacak”

İstanbul’un kuzeyinde dün akşam (5 Eylül) etkili olan sağanak yağış can kaybına ve yaralanmaya neden oldu. İstanbul Valiliği’nin açıklamasına göre selden etkilenen Başakşehir ve Küçükçekmece’de hayatını kaybeden iki kişinin kimliği belli oldu. 12 kişi yaralanırken, beş kişinin tedavisi hastanede devam ediyor. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, selden etkilenen ailelere hane başına 15 bin TL ödeme yapılacağını duyurdu.

İstanbul’un kuzeyinde dün akşam meydana gelen sağanak yağışın ardından bazı ilçelerde su baskınları meydana geldi. Resmî açıklamalara göre metrekareye 128 kilogram yağış düştü.

İstanbul Valiliği’nin açıklamasına göre Başakşehir ve Küçükçekmece’de sel nedeniyle Yıldız Yurtseven ve İraman Kebe’nin hayatını kaybettiği açıklandı:

“Selde Başakşehir Başak Mahallesi Mevlana Celalettin Rumi Caddesi’nde Yıldız Yurtseven (57) ile Küçükçekmece Atatürk Mahallesi Engin Sokak’ta yaşayan Gine uyruklu İraman Kebe (32) hayatını kaybetmiştir. Selde yaralanan beş kişinin tedavileri kaldırıldıkları hastanelerde devam etmektedir.”

Su baskınları nedeniyle kamu hizmeti veren bazı kuruluşların da selden kısmen etkilendiğinin aktarıldığı açıklamada, “Bu kapsamda 112 acil çağrı merkezine bin 150, belediyelere ise 2 bin 540 su baskını ihbarı alınmıştır. AFAD, İtfaiye, İSKİ ve belediyelerin kurtarma ekipleri gelen ihbarları karşılamak için aralıksız çalışmaktadır. Ayrıca emniyet, jandarma ve sağlık birimleri de çalışmalara tüm imkanlarıyla destek vermektedir” denildi.

Selden etkilenen hastanelerde hizmet devam ediyor

Selden etkilenenlerin ihtiyaçlarının tesislerde karşılanacağının belirtildiği açıklama şöyle devam etti:

“Su baskınlarında ilk belirlemelere göre bin 754 ev ve işyeri etkilenmiş olup, söz konusu bölgelerde mahsur kalan vatandaşımız bulunmamaktadır. Selden etkilenen vatandaşlarımızın barınma ihtiyaçları kamu misafirhaneleri ve tesislerde karşılanacaktır. Ayrıca Kızılay ve belediyelerin ilgili birimleri selden etkilenen vatandaşlarımızın acil ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmalarına aralıksız devam etmektedir.  Selden kısmen etkilenen Başakşehir Devlet Hastanesi ile Çam ve Sakura Hastanesi’nde sağlık hizmetleri verilmeye devam etmektedir.”

Selden etkilenen hanelere yardım

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sel ve su baskınlarından etkilenen hanelere yardım edileceğini duyurdu:

“İstanbul’da, valiliğimiz koordinasyonunda kaymakamlarımız tarafından sel ve su baskınlarından olumsuz etkilenen yerlerin zarar tespit çalışmaları başladı. İlk etapta sel ve su baskınlarından etkilenen ailelerimize hane başına; AFAD’dan 10 bin TL, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan 5 bin TL olmak üzere toplam 15 bin TL yardım ödemesi yapılacaktır. Rabbim her türlü afetten ülkemizi ve milletimizi korusun.”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) açıklamasına göre su baskınında mahsur kalan 157 kişi ve 101 hayvan kurtarıldı.

Açıklamada, M3 Kirazlı-Kayaşehir Merkez Metrosu’nun çalıştığı, sadece Turgut Özal, Siteler ve Kayaşehir Merkez istasyonlarının hizmet veremediği aktarıldı:

“M3 Kirazlı-Kayaşehir Merkez Metrosu’nda dün gece yaşanan su baskını nedeniyle Turgut Özal, Siteler ve Kayaşehir Merkez istasyonları hizmet veremiyor. Trenler bu istasyonlarda durmadan devam ediyor. İkitelli Sanayi-Başak Konutları ve Toplu Konutlar-Kayaşehir Merkez istasyonları arasında ücretsiz İETT seferleri yapılıyor.”

İBB AKOM verilerine göre, İstanbul’da bugün parçalı ve çok bulutlu bir gökyüzü olacak. Gün boyu havada benzer hava koşullarının yaşanması beklenirken, kuzey ilçelerde kısa süreli ve yerel sağanak yağmur geçişlerinin görülebileceği tahmin ediliyor. İstanbul’da hafta sonuna kadar yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağmur geçişleri alabilir. Yağışların kuzey ilçelerde yer yer kuvvetli olabileceği tahmin ediliyor.

Millet Kıraathanesi tahliye edildi

Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, Millet Kıraathanesi’yle ilgili son durumu paylaştı:

“Kuvvetli yağış nedeniyle Başakşehir Millet Kıraathanemizde yaşanan su baskını sonrasında tüm vatandaşlarımız tahliye edilmiştir. Belediyemizde misafir ettiğimiz komşularımız, servislerimizle evlerine bırakılacaktır. Ekiplerimizin ilçe genelindeki çalışmaları devam ediyor.”

19 ilçede elektrik kesintisi

Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin (BEDAŞ) açıklamasına göre bugün (6 Eylül) selin vurduğu bölgeler de dahil 19 ilçede elektrik kesintisi yaşanacak. Bu ilçeler şöyle:

Silivri, Şişli, Zeytinburnu, Güngören, Arnavutköy, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Beşiktaş, Beylikdüzü, Gaziosmanpaşa, Kağıthane, Küçükçekmece, Sarıyer, Avcılar, Esenyurt, Fatih, Beyoğlu, Büyükçekmece, Çatalca ve Esenler.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.