Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeşil Sol Parti’nin yeni ismi için iki öneri öne çıktı: HEDEP ve HEP

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) eylül ayı sonu ya da ekim başında yapması beklenen kongrede isim değişikliği yapacak. Edinilen bilgiye göre tabandan gelen önerilerde ve yapılan konferanslarda yeni parti ismi olarak Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) ve Halkların Eşitlik Partisi (HEP) seçenekleri öne çıktı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Anayasa Mahkemesi’nde açılan ve son aşamaya gelen kapatma davası nedeniyle önceki hafta kongre yaptı ve eş genel başkanlar ile yeni parti yönetimi belirlenerek parti “buzdolabına” kaldırdı. Kapatma davası nedeniyle HDP 14 Mayıs milletvekili seçimleri öncesinde de seçimlere Yeşil Sol Parti çatısı altında girme kararı almıştı. Yeşil Sol Parti TBMM’de 57 milletvekiliyle temsil ediliyor. AKP ve CHP’nin ardından Meclis’te en çok sandalyeye sahip üçüncü parti.

Yeşil Sol Parti yarın başlayacak olan konferans sürecinin ardından olağan kongresini yapacak. Ankara’da yarın (8 Eylül) ve 9 Eylül’de kadın konferansı, 10 ve 11 Eylül’de ise karma konferans toplantısı yapılacak. Bu toplantılarda tüzük, yeni ismin belirlenmesi, Parti Meclisi, Merkez Yürütme Kurulu’nda kimlerin yer alması gerektiği konuşulacak. Bu toplantılarda eş genel başkanların kim olacağı konusu da değerlendirilecek.

Yeşil Sol Parti’nin olağan kongresinin eylül ayı sonu yapılması planlansa da partililer, kongreyi yapmak istedikleri yerle ilgili sıkıntılar yaşadıklarını, örneğin ilk tercihleri olan Ankara Arena’da liglerin başlayacak olması nedeniyle kongre için yer bulmakta zorlandıklarını söylemişlerdi. Bu yüzden bir gecikme söz konusu olabilir ancak en geç ekim ayı içinde kongrenin yapılması hedefleniyor. 

İki yeni isim öne çıktı

Medyascope’un konuştuğu parti üst düzey yetkilileri, parti örgütlerinden istenen isim önerilerinde, yeni parti ismi olarak Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP), ardından Halkların Eşitlik Partisi (HEP) isminin öne çıktığını söylediler. Parti isminde “halkların” sözcüğünün tercih edildiğini belirttiler. 

Partinin ismine nasıl karar verilecek?

8-9-10-11 Eylül’de yapılacak olan konferanslarda isim önerileriyle ilgili bir anket yapılacak. Kadın konferansına 500, karma konferansa ise 850 kişi katılacak. Konferansa katılacak kişilerden de önerilerin alınacak, ardından eni isim konusunda bir karar verilecek. 

Yeşil Sol Parti’nin isim değişikliğiyle ilgili il ve ilçe örgütlerinden dörder isim önermeleri istenmişti. Parti konferanslarında bu isimler üzerinde yapılan değerlendirme sonucunda öne çıkan beş isim belirlenecekti. Bu beş isim üzerinde yapılacak değerlendirmeler eylül ayı sonunda yapılacak kongrede değerlendirilecek ve partinin yeni adı belirlenecek. Partinin isminin değiştirilmesine kararı verilmesi halinde kongrede buna olanak sağlayacak tüzük değişikliği de yapılacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.