Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kobani davasında yargılanan TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder: “Siz bana fantezi olsun diye savunma yaptıramazsınız”

Kobani davasında sanık olarak yargılanan, Yeşil Sol Parti Milletvekili ve TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder bugün (8 Eylül) savunma için duruşmaya katıldı. Önder, mahkeme heyetine “Siz bana fantezi olsun diye savunma yaptıramazsınız” dedi. TBMM Başkanvekili olduğunu da hatırlatan Önder, “Başkanvekili olmam bu savunmayı yapmama engel. Çünkü bundan sonra o Meclis’i yönetemem” diye konuştu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın da aralarında bulunduğu 18’i tutuklu 108 siyasetçinin yargılandığı Kobani Davası’nın 31’inci duruşmasının üçüncü oturumu, Sincan Kapalı Cezaevi Kampüsünde bulunan Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Sincan Cezaevinde bulunan siyasetçiler ve tutuksuz yargılanan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, duruşmada hazır bulunurken, farklı cezaevlerinde bulunan siyasetçiler ise duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Duruşmada, Muş, Batman, Adıyaman, Van baro başkanları ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Sibel Suiçmez de hazır bulundu.

Hukuk dışı bir durum”

Önder, Kobani Davası’nda “Hukuk dışı bir durumun olduğunu” ve Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) verdiği kararlar olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:

“AYM’nin birden kez verdiği kararlar, içtihada dönüşmüş ihlaller karşısında biraz tonunu sertleştirerek, yasa koyucuya da işaret eden, deliller çerçi torbasına toplanır gibi sahih ve sarih bir içtihat oluşturulmuştur.” 

Ben bu meclise halkın oyları ile seçildim ve görevlerim, konumum, statüm anayasada iç tüzükle belirlenmiştir. Meclis’te oy birliği ile başkanvekilliğine seçildim. Yurtdışı çıkış yasağının kaldırılması talebini her defasında reddettiniz. En son, ‘Meclis faaliyeti ile ilgili bir şey olursa, bunun için izin verilmesine’ dediniz. Sırrı Süreyya olarak kendimden talep edeceğim. Benim Berlin’de de, Paris’te de seçmenim var. Orada yürüttüğümüz çalışmalar da siyasi çalışmalar. Ben kendime dilekçe yazıp, paraf edip size göndereceğim. Uygulamada böyle bir çatallaşma var.”

“Hem sanık, hem yasa koyucu”

Mahkemede sanık, TBMM’de yasa koyucu konumda olduğunu, oy birliği ile TBMM Başkanvekili seçildiğini, yut dışına çıkış yasağı koyulduğunu ve talep edilmesine karşın yasağın kaldırılmadığını anlatan Önder, şöyle konuştu: 

Ben orada hem sanık hem orada yasa koyucu olursam bu işin içinden nasıl çıkacağım? ‘Suçun vasfının değişmesi ihtimaline binaen’ dediniz. Ne oldu da ben yeni bir şey ile suçlanıyorum? Siz bana fantezi olsun diye savunma yaptıramazsınız. ‘Her ihtimale binaen’ diye bir savunma mı olur?

“Garabete son bir örnek verip bu faslı bitirmek istiyorum. Derdim, çarpıklığı ortaya koymak. Diyelim ki size hakaret ettim veya fiziki bir saldırı yaptım. Beni yargılayamıyorsunuz. Size duruşma esnasında bir şey söylesem Meclis’e fezleke yazmak zorunda kalacaksınız. Peki bu ‘örgüt üyeliği’ dediğiniz olay ne zaman oluyor? Ben olayın olduğu tarihte de milletvekiliyim. Bunun ardı gelmez! Ben sayın heyetin ara vererek dokunulmazlığımın düzenlenmesinden sonra yargılamaya devam edilmesini istiyorum.”

Dokunulmazlığın kaldırılması talebine bir kez daha ret

Önder’in “Dokunulmazlığının düzenlenmesi” talebine iddia makamı karşı çıkarken, mahkeme hayati de savcılığın talebine katıldı ve dosyanın ayrılması ve yargılamanın durdurulmasını reddetti. Mahkeme başkanı Önderden esas hakkındaki savunmasını yapmasını istedi.

“Başkanvekili olmam savunma yapmama engel”

Mahkemenin “İhsas-ı rey sınırlarında gezen bir yargılama yaptığını” vurgulayarak, “Başkanvekili olmam bu savunmayı yapmama engel. Çünkü bundan sonra o Meclis’i yönetemem” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.