Cari açık, yedi ayda OVP’nin yıl sonu tahminine ulaştı | Ekonomist Murat Özsoy: “Son çeyrekte cari açığın gidişatı, OVP’de asıl hedefin ne olduğunu gösterecek”

Merkez Bankası, temmuz ayında 5,5 milyar dolar cari açık verildiğini açıkladı. OVP’ye göre 2023 yılının sonunda 42,5 milyar dolar cari açık verilmesi beklenirken, yılın ilk yedi ayında verilen açık 42,3 milyar dolara ulaştı. Medyascope’a konuşan ekonomist Murat Özsoy, OVP’nin cari açık hedeflerinin gerçekleşmesinin mümkün olmadığına dikkat çekti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bugün (11 Eylül) temmuz ayı Ödemeler Dengesi İstatistiklerini açıkladı. Ekim 2021’den bu yana haziran ayında ilk kez cari fazla verilmesinin ardından, cari işlemler dengesinde açık verilmeye devam etti.

Cari açık, OVP’nin yıl sonu tahminine yedi ayda ulaştı

Temmuz ayında 5,5 milyar dolar cari açık verildi. Ocak-temmuz döneminde verilen açık 42,3 milyar dolar olurken, yıllıklandırılmış (12 aylık) cari açık 58,5 milyar dolara yükseldi. Orta Vadeli Program’da (OVP) 2023 yılı boyunca 42,5 milyar dolar cari açık verileceği tahmin edilmişti. Yılın ilk yedi ayında OVP tahminine ulaşıldı.

Murat Özsoy: “OVP’nin 2024 cari açık hedefine erişilmesi de mümkün olmayacak”

Cari açık verilerini Medyascope için değerlendiren ekonomist Murat Özsoy, “Bugün gelen cari açık rakamı aylık olarak piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti ancak daha önemlisi 2023 yılındaki açığın 42 milyar dolar seviyesine ulaşması ve yıllıklandırılmış olarak baktığımızda ise 58,5 milyar dolar ile 60 milyar dolar sınırına yaklaşmış olması” dedi.  OVP tahminlerine yedi ayda ulaşılması hakkında Özsoy, şöyle konuştu:

Geçen hafta açıklanan OVP’yi referans olarak aldığımızda 2023 yıl sonu OVP hedefi yakalanabilmesi mümkün görünmüyor. Gerçekleşmesi oldukça zor görünen bu hedefin uzağında kalınırsa yine OVP’de bahsedilen 2024 yıl sonu hedefi olan 34,7 milyar dolar cari açık rakamına da erişilmesi pek mümkün olamayacak.

“2023’ün son çeyreğinde cari açığın gidişatı, OVP’de asıl hedefin ne olduğunu gösterecek”

Turizm gelirleriyle birlikte yaz aylarında cari işlemler dengesinde iyileşme beklenirken, temmuz ayında 5,5 milyar dolar açık verildi. Bu duruma dikkat çeken Özsoy, “OVP’nin geneline baktığımızda cari açık hedeflerine ulaşılmasında en güvenilen dış gelir kaynağının turizm olduğunu görüyoruz. Sanıyorum OVP’de baz alınan ortalama dolar kuru tahminlerinin 2024 yılında 2025 ve 2026 yıllarına göre daha fazla yükseliş göstermesi de bundan kaynaklı” diye konuştu. Özsoy, sözlerine şöyle devam etti: 

Ekonomi yönetimi, 2024 yılında TL’de hızlı bir değer kaybını hem ihracat gelirlerinin artışı hem de turizm gelirlerinin artışının sağlanması için göze almış vaziyette. Cari açık, büyüme, enflasyon, dış ticaret açığının kapatılması ve istihdam gibi makro hedefler ile finansal istikrarının sağlanması hepsi bir arada gerçekleşmesi mümkün olmayan hedefler. Cari açığın azaltılması için dolar/TL kurunda 2024 yılında diğer yıllara göre daha hızlı bir artışın göze alındığı ortamda enflasyonun yüzde 65’den yüzde 33’e inmesini beklemek bana göre iyimser bir yaklaşım. 2023 yılının son çeyreğinde cari açığın gidişatı bize OVP’deki asıl hedefin ne olduğunu da gösteriyor olacak.

Net hata ve noksan 4,4 milyar dolar

Ölçülemeyen, açıklanamayan kaynakları gösteren net hata ve noksan kaleminin, turizm gelirlerinin doğru ölçülememesi, bavul ticareti ya da ithalat ve ihracat birim fiyatlarının gümrükte beyan edilenden daha farklı olmasıyla arttığı düşünülüyor. Temmuz ayında net hata ve noksan 4,4 milyar dolar olarak ölçüldü, haziran ayında ise 8,2 milyar dolar olarak güncellendi. TCMB’nin , 11 Ağustos’ta açıkladığı Ödemeler Dengesi İstatistiklerini haziran ayında net hata ve noksan kaleminde 5,5 milyar dolarlık bir giriş kaydedilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.