Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyanın gözü kulağı Kim-Putin zirvesinde: İki otoriter lider ne konuşacaklar?

Dünyanın gözü kulağı Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile Rusya lideri Vladimir Putin zirvesinde. İki liderin görüşmesindeki ana gündem maddesinin Kuzey Kore’nin Rusya’nın Ukrayna’daki “özel askeri operasyon”unda kullanması için göndereceği silahlar.

Güney Kore Savunma Bakanlığı, Kim Jong-un’un zırhlı treninin bu sabah (12 Eylül) erken saatlerde Rusya’ya ulaştığını doğruladı. Tren, Doğu Ekonomik Forumu’nun düzenleneceği Rusya’nın liman kenti Vladivostok’ta doğru gidiyor. Bu yolculuk beş ila altı saat sürebilir.

İki lider arasındaki görüşmenin bugün erken bir saatte gerçekleşmesi gündemde. Fakat Kremlin’den yapılan açıklamaya göre görüşme önümüzdeki günlerde de olabilir. Kuzey Kore resmi devlet haber ajansı KCNA’nın haberine göre Kim Jong-un’a bu yolcukta askeri personeller de dahil olmak üzere üst düzey hükümet yetkilileri eşlik ediyor. Devlet medyasından yayınlanan fotoğraflarda da Kim Jong-un’un el salladığı görülüyor.

Kim Jong-un

CBS News’e konuşan ABD’li bir yetkili, iki liderin görüşmesinin ana gündem maddesinin Kuzey Kore’nin Moskova’ya göndereceği silahlar olacağını söyledi. Beyaz Saray da Rusya ile Kuzey Kore arasındaki silah müzakerelerinin “aktif olarak ilerlediği” yönünde bilgilere sahip olduğunu açıkladı. Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, daha önce Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun Kuzey Kore’ya yaptığı ziyareti hatırlatarak; Şoygu’nun Pyongyang’ı Rusya’ya topçu mühimmatı satmaya ikna etmeye çalıştığını söyledi.

Sergey Şoygu temmuz ayında Kuzey Kore’yi ziyaret etmişti.

Kim Jong-un’un son yurtdışı seyahati, 2019 yılında dönemin ABD Başkanı Donald Trump ile yapılan nükleer silahsızlanma görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından Putin ile yapacağı zirve için Vladivostok’a olmuştu.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.