Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP ve Yeşil Sol Parti, yol haritası için Selahattin Demirtaş’a akıl danıştı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Yeşil Sol Parti’nin Ankara’da dört gün süren, ağırlıklı olarak yerel seçim stratejisinin konuşulduğu toplantılara dair ilginç bir ayrıntı ortaya çıktı. Yeni parti ismi, yerel seçim stratejisi ve eş başkanlık konularında Selahattin Demirtaş’a da başvurulduğu öğrenildi.

HDP ve Yeşil Sol Parti, Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Parti Meclisi (PM), milletvekilleri de dahil 700 delege ile Ankara’da dört gün boyunca toplandı. Bu toplantıda “Türkiyelileşme” siyasetinin devam edileceği konuşuldu, yerel seçimlerde kendi adaylarını çıkarma kararı alındı. Toplantılarda, yeni eş başkanların kim olabileceği ve parti isim önerileri de uzun uzadıya tartışıldı.

Demirtaş ve 50 tutuklunun görüşleri alındı

Toplantıya dair dikkat çekici bir ayrıntı daha var: Konferans için hazırlanan komite, cezaevlerinde tutuklu bulunan siyasetçilerden de yazılı ve sözlü görüş aldı. Aktif siyaseti bıraktığını bir süre önce açıklayan HDP’nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş bu konferans için yazılı görüş sunan isimlerden biri. Figen Yüksekdağ, Gültan Kışanak, Sebahat Tuncel de görüşlerine başvurulanlar arasında. Görüş alınan yaklaşık 50 kişi var. Demirtaş ya da diğer isimlerin ne dediği ya da ne önerdiği henüz belli değil.

Medyascope‘un öğrendiğine göre, delegelerin tamamı, sunulan yazılı görüşler hakkında bilgilendirildi.

Yerel seçim stratejisi belli oldu

Konferansta, yaklaşan yerel seçimlerde partinin izleyeceği strateji konuşuldu. Toplantıda, doğrudan kazanım için partinin güçlü olduğu her yerde kendi adayını göstermesi fikri benimsendi. AKP ve CHP dahil bütün siyasi partilere kapıların açık olduğu fikrinde uzlaşıldı.

Partinin yeni ismi ne olacak?

Toplantıda Yeşil Sol Parti’nin yeni ismiyle ilgili öneriler de konuşuldu. Beş yeni isim tartışıldı. Ancak öne çıkanlar şunlar:

  • Demokratik Halk Partisi (DHP)
  • Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP)
  • Halkların Eşitlik Partisi (HEP)

DHP isminin ilk kez bu toplantıda gündeme geldiği tahmin ediliyor.

HDP’nin tüzüğü esas alınacak

Yeşil Sol Parti’nin isminin değiştirilmesiyle birlikte parti tüzüğünün de değiştirileceği belirtildi. Bu kapsamda, HDP’nin tüzüğünün esas alınacağı öğrenildi. Tüzük değişikliği için de bir “Tüzük Komisyonu” kurulması kararlaştırıldı.

Yeni dönem yol haritası tartışıldı

Konferansta alınan kararların kongrede resmiyet kazanacağı belirtildi. Ana dilde eğitim, cezaevleri, ittifak politikası, yerel yönetim politikası, Kürt meselesinin çözümü ile ilgili ana başlıklar altında alınan kararların yakın bir süre içiresinde kamuoyu ile paylaşılacağı öğrenildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.