Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP Genel Başkanlığı için Kılıçdaroğlu’nun karşısına aday oldu | Özgür Özel kimdir?

CHP Grup Başkanı Özgür Özel kasım ayında yapılması beklenen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) kurultayında, Kemal Kılıçdaroğlu’nun karşısına aday oluyor. Özel adaylığını ilçe kongrelerinin tamamlanmasının ardından ve il kongrelerinin başlamasından hemen önce duyurdu.

Özel, bugün (15 Eylül) parti genel merkezinde basın toplantısında adaylığını resmen açıklarken, kendisine destek veren milletvekilleri ve partililerin bir kısmı da salonda hazır bulundu.

Öğretmen anne-babanın çocuğu olarak 21 Eylül 1974’te Manisa’da dünyaya gelen Özgür Özel, ilköğretimini Manisa Merkez Gazi İlkokulu’nda tamamladı. Özel, ilkokuldan sonra girdiği sınavlarda, İzmir Bornova Anadolu Lisesi (BAL) Almanca Bölümü’nü kazandı ve 11 yaşında yatılı okulda okumak için evden ayrıldı. BAL’ın son sınıfına geldiğinde Manisa Lisesi’ne geçti ve oradan mezun oldu. Üniversite sınavlarında Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’ni kazandı ve lisans eğitimini burada tamamladı. 

Lise bittikten sonra mühendislik okumak isteyen Özel, babasının teşvikiyle üniversite eğitimi için eczacılığı seçti. Özel, ilk zamanlar çok istekli olmadan okuduğu bu bölümü daha sonra sevdiğini anlattı hep. Üniversiteyi bitirmesinin ardından 1999 yılında Manisa’da serbest eczacılığa başladı. 

Zincir eczanelere karşı halk eczaneciliği 

Zincir eczanelere karşı halk eczaneciliği ve kooperatifçiliği ön plana çıkarmak için mücadele veren Özel, 2001-2007 yılları arasında Manisa Eczacı Odası’nda, bir dönem Genel Sekreter, iki dönem de Oda Başkanı olarak görev yaptı.  Aynı yıllarda Manisa Akademik Odalar Birliği Dönem Sözcülüğü ve Başkanlığı görevlerini de yürüttü. Özel’in Uluslararası Eczacılık Federasyonu, Avrupa Birliği Eczacılık Grubu, Avrupa Eczacılık Forumu gibi uluslararası örgütlere üyeliği de bulunuyor. Türk Eczacıları Birliği’nde (TEB) 2007 yılı ve 2011 yılları arasında bir dönem Saymanlık, iki dönem Genel Sekreterlik görevlerini yürüttü. 

Yerel seçimler ve adaylık

Özel’in kendi açıklamalarına göre siyasete küçüklükten beri ilgili olduğu bilinirken CHP ve sola eğilimli olan ailesi sebebiyle öğrencilik yıllarında da siyasete ilgi duydu. Aktif siyasetle 2009 yerel seçimleriyle 35 yaşında tanışan Özel, CHP’nin Manisa belediye başkanlığı için aday gösterdiği ismin seçime çok az bir süre kala kalp krizi geçirmesi üzerine  yerine aday gösterilmişti. Özel, adaylığı için “Kaybedilecek bir seçimdi ama ben siyaseti kazandım” yorumunda bulunmuştu. Özel, yerel seçimlerde kaybetse de o seçimdeki performansı sayesinde iki yıl sonra Manisa’dan milletvekili seçildi.

Milletvekilliği dönemi

Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) 24. , 25.  26. 27. ve 28.Dönemlerde Manisa Milletvekili seçilen Özel, 25. 26. ve 27. Dönemlerde CHP Grup Başkanvekili, 28.dönemde CHP Grup Başkanı seçildi. TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, CHP Cezaevleri İzleme ve İnceleme Komisyonu, CHP Üniversitelerin ve Öğrencilerin Sorunlarını Araştırma Komisyonu ve TBMM Soma Maden Araştırma Komisyonu üyeliği görevlerini üstlendi.  

Çağdaş Gazeteciler Derneği ve Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından verilen 2015 Uğur Mumcu Yılın Siyasetçisi Ödülü’nü aldı.

Soma Maden Faciası

Özel, 2014 yerel seçimlerinde CHP’den tekrar Manisa Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu fakat kazanamadı. Özel’in siyasette iyice öne çıkmasını sağlayan olay ise Türkiye’nin en önemli iş kazalarından biri olan 2014 yılındaki Soma maden faciası oldu. Özel, diğer CHP Manisa milletvekilleriyle birlikte Soma’daki maden ocaklarının incelenmesi için bir Meclis araştırma komisyonu kurulmasını teklif etmiş, bu önergenin gündeme alınmasıyla ilgili yaptığı 29 Nisan 2014 tarihli konuşmasında ocaklardaki denetim ve güvenlik eksikliklerinden bahsetmişti. Özel’in verdiği Soma önergesi iktidarın oylarıyla reddedilmişti. Önergenin reddedilmesinden ve Özel’in konuşmasından iki hafta sonra, 13 Mayıs 2014’te yaşanan Soma Maden Faciası sonrasında bu konuşma ve tespitler uzun süre tartışıldı.

Özel’in 29 Nisan’da maden ocaklarının incelenmesi için bir Meclis komisyonu kurulması önergesi için yaptığı konuşmada yaklaşan Soma faciasına şu sözlerle dikkat çekmişti:

“Soma’da maden ocaklarında sürekli patlamalar oluyor ve o patlamalarda işçilerimizi kaybediyoruz. Verdiğimiz soru önergelerine cevap, ‘10 kere denetledik, 66 tane kusur, şu kadar para cezası verdik.’ Sonuç, yeni patlama, yeni ölümler.”

Adalet Yürüyüşü

Özel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 2017 Adalet Yürüyüşü’nün organizasyonunda da aktif olarak yer aldı, CHP tabanını yeniden heyecanlandırması açısından bu yürüyüş CHP tarihinde önemli bir dönüm noktası olarak gösterildi.

14 Mayıs’ta yapılan milletvekili seçimlerinde CHP’nin beklediği oyu alamaması ve 28 Mayıs’ta yapılan cumhurbaşkanlığı 2. tur seçiminde de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığı yarışını kazanamaması üzerine partide değişim tartışmaları başladı. Özel, bu değişim tartışmalarının bir sonucu olarak Kılıçdaroğlu’nun karşısına genel başkan adayı olarak çıkmaya karar verdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.