Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Libya’da sel felaketi: Derne’de halk sokağa indi, belediye başkanının evini ateşe verdi

Daniel Kasırgası Kuzey Afrika ülkesi Libya’yı vurdu, ülkede büyük bir yıkıma neden oldu. Selden en çok etkilenen Derne’deki can kaybı sayısı 11 bin, on binlerce insan ya yaralandı ya da kayboldu. Derne’deki binlerce kişi sokaklara döküldü, yetkililerden hesap sormaya başladı. Protestocular, Derne Belediye Başkanı Abdulmenam al-Ghaithi’nin evini ateşe verdi.

Libya’nın doğusunu yöneten hükümetin sivil havacılık bakanı Hichem Abu Chkiouat, Abdulmenam al-Ghaithi’nin görevinden uzaklaştırıldığını açıkladı. Dün (18 Eylül) düzenlenen protestolar, Derne’deki sel felaketinin ardından ilk büyük gösteri.

Protestocular, doğudaki parlamentonun başkanı Aguila Saleh de dahil olmak üzere yetkilileri hedef aldı, “Aguila seni istemiyoruz” diye sloganları attı. 10 yılı aşkın bir süredir çatışma ve kaosla yaşayan halkın tek isteği, ülkede huzur içinde yaşamak.

Öğrenci Mansour protestoya katılanlardan biri. “Binlerce insanımızı kaybettik, barajların çökmesine dair acil soruşturma yapılmasını” talep ediyor. Bir diğer protestocu Taha Miftah ise hükümetin krizi yönetmediğini belirterek, tüm suçun parlamentoda olduğunu söylüyor.

Libya’daki sel felaketinin boyutu tam olarak ortaya çıkmadı. Libya Kızılayı en az 11 bin 300 kişinin öldüğünü ve 10 binden fazla insanın da kaybolduğunu açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise 3 bin 922 öldüğünü doğruladı.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.