Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

UNESCO’dan tarihi karar | Türkiye’deki beş cami Dünya Mirası listesinde

UNESCO, farklı illerdeki ahşap direkli ve kirişli camileri Dünya Mirası Listesi’ne aldı. Tarihi camilerin listeye eklenmesiyle Dünya Mirası Listesi’ne Türkiye’den ilk kez “seri” kültürel varlıklar kaydedilmiş oldu.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy sosyal medya hesabından, Orta Asya’dan Horasan bölgesine Türkler’in mimari üslubunu Orta Çağ’dan günümüze taşıyan ahşap direkli ve kirişli camilerin de artık UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer aldığını duyurdu.

Bakan Ersoy, toplantıda kabul edilen tarihî camilerin aynı zamanda Türkiye’nin Dünya Mirası Listesi’ndeki “ilk seri kültürel varlıkları” olduğunu açıkladı.

Ersoy şöyle dedi:

“Yeni bir müjde daha! UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne kültürel varlıklarımızı ilk kez seri olarak kaydettirdik. Gordion’un ardından Anadolu’nun Orta Çağ’dan günümüze uzanan ahşap direkli ve kirişli camileri de Dünya Mirası oldu. Böylece listedeki kültür varlığı sayımızı da 21’e yükselttik. Hayırlı olsun.”

“Olağanüstü bir estetik anlayış”

Buna göre Konya’nın Beyşehir Eşrefoğlu Camii, Eskişehir’in Sivrihisar Ulu Camii, Kastamonu Kasaba Köyü’nün Mahmut Bey Camii ile Ankara’nın Ahi Şerefeddin (Arslanhane) Camii ve Afyonkarahisar Ulu Camii 45. UNESCO Dünya Miras Komitesi toplantısında “Dünya Mirası” ilan edildi.

Bakanlığın internet sitesinden yapılan açıklamada bu camilerin Anadolu’daki ahşap destekli camilerin erken örnekleri Orta Çağ’dan günümüze yansıttığı belirtildi. “Hipostil planlı anıtsal ahşap cami” tipolojisinin, döneminin Anadolu’daki en önemli temsilcilerinden oldukları sahip oldukları ahşap oymacılığı sanatının örnekleriyle öne çıktıkları vurgulandı.

Beyşehir Eşrefoğlu Camii

Yapımlarında çeşitli zanaatlardan zamanın ustalarının katkılarına değinilen açıklamada, tarihî camilerin olağanüstü bir marangozluk becerisi ile estetik anlayışı sergilediği kaydedildi.

Afyonkarahisar Ulu Camii

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.