Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TCMB faizi yüzde 30’a çıkardı, piyasanın beklentilerini karşıladı

Merkez Bankası politika faizini yüzde 25’ten yüzde 30’a çıkardı. Para Politikası Kurulu kararı, piyasanın 500 baz puanlık artış beklentisiyle uyumlu oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini 500 baz puan artırarak, yüzde 25’ten yüzde 30’a yükseltti. 14 Mayıs ve 28 Mayıs seçimlerinin ardından TCMB, dört ayda 2 bin 150 baz puanlık artışla, faizi yüzde 8,5’ten yüzde 30’a çıkardı.

Para Politikası kurulu (PPK) kararında, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar verildiği belirtildi. 

500 baz puan artış piyasanın beklentisini karşıladı

Piyasa aktörlerinin beklentileri, TCMB’nin 500 baz puan faiz artırması yönündeydi. TCMB’nin yaptığı Piyasa Katılımcıları Anketi’nin yanı sıra, yerli ve yabancı finans kuruluşları ile finans çevreleriyle yapılan anketlerde de tahminler faizin yüzde 30’a çıkarılacağı yönündeydi.

PPK’dan TL’ye talep vurgusu

Ağustos ayı PPK kararından farklı olarak bugün (21 Eylül) yayımlanan PPK metninde, son dönemde etkili olan ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar ile vergi düzenlemelerinin, enflasyona önemli ölçüde yansıdığı vurgulanarak, aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüşün başlayacağı değerlendirmesine yer verildi. 

PPK metninde fiyat istikrarına katkı sağlayacak unsurlar olarak doğrudan yabancı yatırımlar, dış finansman koşullarındaki iyileşme, rezervlerdeki artış ve turizm gelirlerinin cari işlemler hesabına desteğine yer verilirken, “Türk Lirası varlıklara yurtiçi ve yurtdışı talebin artmaya başlaması” tespiti de eklendi.

Kademeli faiz artışına ve başka sıkılaştırma kararlarına devam edilecek

Orta vadede yüzde 5 enflasyon hedefi korunan PPK kararında, enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmanın gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirileceği vurgulandı. PPK metninde, şu ifadelere yer verildi:  

Kurul, mevcut mikro ve makro ihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirmektedir. Sadeleşme süreci, etki analizleri dikkate alınarak kademeli olarak devam edecektir. Bu kapsamda, Türk lirası mevduat payının artırılmasına yönelik düzenlemeler parasal aktarım mekanizmasını güçlendirmektedir. Kurul, faiz artırımının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almayı sürdürecektir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.