Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Muhammed bin Selman iddialara yanıt verdi: “Umurumda değil, futbolda para harcamaya devam edeceğiz”

Cristiano Ronaldo, Karim Benzema, N’golo Kante, Fabinho, Neymar, Mendy ve niceleri… Suudi Arabistan kulüplerinin transfer dönemindeki tek hedefi yüksek profilli oyuncuları ülkeye çekmekti ve başardılar. Diğer yandan tüm bu transfer hamleleri ile ülkede yaşanan idamlar, insan hakları ihlalleri, hapis cezaları unutturmaya çalışan bir Riyad yönetimi var. İsmi de sporla aklama, yani sportswashing. Peki tüm bunlar Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın umrunda mı?

İnsan hakları aktivistleri, ülkedeki spor yatırımlarına “sportswashing (sporla aklama)” ifadesiyle tepki gösteriyor. Aktivistler, futboldaki bu transferlerle Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesinin ardından dünya genelinde parya ilan edilmek istenen Riyad yönetiminin itibarının artırılmasının hedeflendiğini belirtiyorlar. Suudi Arabistan’ın Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ise sportswashing iddialarını “umursamıyor”.

Fox News’e verdiği ilk İngilizce röportajda Muhammed bin Selman, “Eğer sportwashing gayri safi yurt içi hasılamı yüzde 1 oranında bile artıracaksa, sportswashinge devam edeceğim” diye konuştu. Kendisine sportswashing hakkında ne düşündüğü sorulduğunda ise şöyle yanıt verdi: “Umurumda değil.

Ülkenin ekonomisini çeşitlendirmek için madencilikten altyapı, ulaşımdan lojistiğe, imalattan turizme kadar çalışmak gerektiğini belirten Muhammed bin Selman, “Eğer turizmi geliştirmek isterseniz, bunun bir parçası kültürdür. Kültürün de bir parçası spordur” ifadelerini kullandı.

İktidara geldiğinden bu yana turizmin Suudi Arabistan ekonomisi için çok önemli hale geldiğini söyleyen Selman, şunları ekledi:

“Turizmin Suudi GSYİH’sine katkısının eskiden yüzde 3 olduğunu görüyorduk şimdi ise yüzde 7. Sporun etkisi önceden yüzde 0,4’tü, şimdi ise yüzde 1,5. Şu anda Ortadoğu’da bir numara olduğumuzu görebilirsiniz, altı yıl önce ilk 10’da bile değildik. 2030’da 100 milyonun üzerinde belki de 150 milyon ziyaretçi hedefliyoruz.

Geçtiğimiz yıl Katar’da düzenlenen Dünya Kupası’nda Suudi Arabistan’ın Arjantin’i 2-1 yendiği maça dair anılarını da paylaşan Muhammed bin Selman, maçı ailesiyle birlikte izlediğini, Lionel Messi ve arkadaşlarının Suudi Arabistan’ı küçük düşürmemesini umduklarını ve sonuçta kazanında çok şaşırdıklarını anlattı.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.