Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Uygur Türkü Prof. Dr. Rahile Davut’a müebbet hapis

Çin, Uygur Türkü akademisyen Prof. Dr. c (57) “devlet güvenliğini tehlikeye atmak” suçlamasıyla ömür boyu hapis cezasına mahkûm etti.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli Dui Hua Vakfı’nın Çin hükümetinden aldığı bilgiye göre Rahile Davut’un cezası, 2018’de temyize gitmesinin ardından bu ay onaylandı. Davut, Aralık 2018’de Sincan’daki bir mahkemede gizli olarak yargılanmış ve bir önceki yıl da “bölücülük” suçlamasıyla tutuklanmıştı.

Dui Hua Vakfı İcra Direktörü John Kamm, Davut’un ömür boyu hapis cezasına mahkûm edilmesinin “acımasız bir trajedi” olduğunu belirterek, “Davut’a verilen ceza, Uygur halkı ve akademik özgürlüğe değer veren herkes için büyük bir kayıptır” dedi. Kamm, Davut’un derhal serbest bırakılması ve ailesine güvenli bir şekilde geri dönmesi çağrısında bulundu.

Davut’un kızı Akeda Pulati de annesi için her gün endişelendiğini söyledi:

“Masum annemin hayatını cezaevinde geçirmek zorunda kalacağı düşüncesi dayanılmaz bir acı veriyor. Çin, merhametini göster ve masum annemi serbest bırak.”

Dui Hua Vakfı’na göre Davut, 2016’dan bu yana gözaltına alınan, tutuklanan ve hapsedilen “Uygur entelektüelleri listesi” arasında yer alıyor.

Rahile Davut kimdir?

57 yaşındaki Rahile Davut, Uygur folklörü ve gelenekleri konusunda uzman bir antropolog. Tutuklanmadan önce Sincan Üniversitesi Beşeri Bilimler Fakültesi’nde ders veriyordu. 2007 yılında çalıştığı üniversitede Etnik Azınlıklar Araştırma Merkezi’ni kuran Davut, Sincan genelinde saha çalışmaları yürüttü. Harvard ve Cambridge dahil olmak üzere ABD ve İngiltere’deki üniversitelerde dersler verdi.

Associated Press’e (AP) göre, Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning 22 Eylül Cuma günü yaptığı açıklamada Davut hakkında hiçbir bilgisi olmadığını söyledi.

Resmi olarak Sincan Uygur Özerk Bölgesi olarak bilinen ve Çin’in kuzeybatısında yer alan Sincan’da çoğunluğu Müslüman olan yaklaşık 12 milyon Uygur yaşıyor. Çin, Sincan’daki Uygur Türkleri’ne karşı insanlığa karşı suç işlemekle suçlanıyor. Başta ABD olmak üzere pek çok Batılı ülke, Çin’i Sincan’da soykırım yapmakla suçluyor. Pekin ise bu iddiaları reddediyor.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.