Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Murat Yetkin yazdı: Bahçeli’nin çıkışı sadece Soylu sevgisinden mi?

Gazeteci Murat Yetkin, YetkinReport’taki yazsında, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, suç örgütü lideri olduğu gerekçesiyle tutuklanan Ayhan Bora Kaplan ile ismi anılan eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sahip çıkmasını değerlendirdi.

Bahçeli’nin Soylu’ya sahip çıkmasının şimdilik sadece siyasette yankı bulduğunu belirten Yetkin, “Ancak buzdağının suyun üstündeki ucu niteliğindeki bu çıkışın devlet yapısı içinde, özellikle İçişleri ve Adalet kademelerinde yankılanıp yankılanması ihtimali var. Bahçeli’nin çıkışının zamanlama bakımından Ayhan Bora Kaplan soruşturması ve Sinan Ateş cinayeti soruşturmasındaki gelişmelerle bağlantısı dikkat çekici” dedi.

Yerlikaya kovana çomak mı soktu?

Şimdiki İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın, “Soylu’nun ekibinden” olduğu öne sürülen polis, kaymakam ve valilikteki birtakım kadroları değiştirdiğini hatırlatan Yetkin, “Soylu ağırlığı PKK ile mücadeleye veriyordu ama PKK ile mücadele hem Suriye iç savaşı hem de MİT ve TSK işbirliğiyle daha çok Irak ve Suriye’de yürümeye başlamıştı. Yerlikaya PKK ile mücadelede içe yöneldi, bir yandan da yasadışı göç, uyuşturucu kaçakçılığı ve haraç almaya dayalı çetelere yöneldi. İstanbul uluslararası mafya örgütlerinin arı kovanına dönmüştü, medya ve muhalefetin diline düşmüştü, kendisi de İstanbul Valiliği yaptığı için bu durumu yakından görüyordu. Yerlikaya anlaşılan arı kovanına çomak sokmuştu. Ama tartışmalar ‘Şimdiye dek neden yapılmamış?’ sorusu dışında henüz Soylu’ya uzanmıyordu” diye devam etti.

Ayhan Bora Kaplan’ın tutuklanmasının ardından Süleyman Soylu’nun isminin yeniden anıldığını hatırlatan Yetkin, şöyle devam etti:

“Soylu’nun adı, operasyonlar son yıllarda Ankara’yı haraca kesen çete liderlerinden Ayhan Bora Kaplan’ın 7 Eylül’de, İçişleri açıklamasına göre yurtdışına kaçmak isterken Esenboğa Havalimanı girişinde yakalanmasıyla anılır oldu. Soylu, 15 Temmuz 2016 darbe girişimi gecesi -o zamanki Çalışma Bakanı sıfatıyla- TRT Genel Müdürlüğü önünde toplanmaya çağırdığı öne sürülen Kaplan çetesi mensuplarıyla bağını yazanlara suç duyurusunda bulunacağını ilan etti. Henüz suç duyurusunda bulunmasa da Bahçeli’nin desteği ardından bulunabilir belki de. Ama iş orada da kalmadı. Ankara Başsavcılığı sırasında maddi çıkar karşılığı Kaplan çetesinin suç isnatlarının üstünün örtülmesini sağladığı iddiasıyla Yargıtay Üyesi Yüksel Kocaman suçlandı. Kocaman bu iddiayı ortaya atanlar hakkında suç duyurusunda bulundu, haberlere erişim yasağı getirtti. (Bana tuhaf gelen neden şimdiye kadar bazı kişilerin bazı işleri maddi çıkar değil başka bağlantı ve beklentilerle yapmış olacağının üzerinde durulmadığıdır.)”

Bora Kaplan’dan Sinan Ateş’e

Ayhan Bora Kaplan’ın tutuklanması ve eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş’in öldürülmesi arasındaki bağlantıyı irdeleyen Yetkin, “Gazeteci Alican Uludağ 19 Eylül’de Sinan Ateş cinayeti soruşturması savcısının yine değiştiğini ve ilk savcı Ayhan Ay’ın yeniden göreve getirildiğini yazdı. Ay, Ülkü Ocakları önceki Başkanı Sinan Ateş’in 30 Aralık 2022’da Ankara’da öldürülmesi ardından MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz’a ait evde yakalanıp serbest bırakılan Tolga Demirbaş’ı yeniden tutuklamak istemesi ardından görevden alınmıştı. Gazeteci Tolga Şardan -tam gün vermeden- o hafta içinde Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca’nın Ankara Emniyet Müdürü Engin Dinç’le görüştüğünü yazdı. ‘Nezaket ziyareti’ olarak tanımlanan görüşmede soruşturma dosyaları ele alınmıştı. Üstelik maddi çıkar iddiaları üzerine, soruşturma Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e bağlı olan Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ilgi alanına da uzanmıştı. 23 Eylül’de ‘Kaplan örgütü’ yöneticisi olduğu öne sürülen M.A. da yakalandı ve tutuklu sayısı 18’e yükseldi. Kaplan konuşmaya mı başlamıştı? Ve yeraltı dünyasında iki vaka arasında bir bağ mı kurulmuştu?” dedi.

Yetkin’in yazısının tamamını buradan okuyabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.