Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa Birliği Elon Musk’ı uyardı: En fazla dezenformasyon X’te

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından yapılan bir araştırmaya göre X, yanlış bilgi ve dezenformasyonun en fazla paylaşıldığı platform. Komisyonun araştırmasına göre dezenformasyon oranı, Elon Musk’ın eski adıyla Twitter’ı 44 milyar dolara satın almasından sonra giderek arttı.

Araştırmada Facebook, Instagram, LinkedIn, TikTok, X ve YouTube’daki 6 binden fazla gönderi incelendi. Araştırmada özellikle dezenformasyon riskinin yüksek olduğu düşünülen üç ülke incelendi: İspanya, Polonya ve Slovakya. Araştırma, AB’nin dezenformasyonla ilgili uygulamalarının destekleme çalışmalarının bir parçası ve TrustLab tarafından yürütüldü. Araştırmaya göre X, yanlış bilgi ve dezenformasyonun en fazla paylaşıldığı platform. YouTube ise dezenformasyonun en az yayıldığı platform.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkan Yardımcısı Vera Jourova, rapor hakkında dün Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlediği basın toplantısında X’e bir uyarı da gönderdi: “Yasalara uymak zorundasınız. Ne yaptığınızı izliyor olacağız.”

Dezenformasyonun yeni olmadığı ve yalnızca çevrimiçi platformlarda yapılmadığını belirten Jourova, dijitalleşmenin artmasıyla birlikte bazı aktörlerin demokrasilere zarar vermek için yeni yollar bulduklarını söyledi. AB, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra X’i Rusya’ın dezenformasyonunu durduramamakla suçladı ve Kremlin destekli hesapların erişim ve etkisinin 2023 yılında daha da arttığını söyledi.

Rusya’nın Avrupalılara yönelik “milyonlarca avroluk bir kitlesel manipülasyon silahı” hedeflediğini ve büyük sosyal medya platformlarının dezenformasyon riskini ele alması gerektiğini sözlerine ekleyen Jourova, Ukrayna’daki savaş ve yaklaşan Avrupa seçimleri nedeniyle bu tehdidin özellikle ciddi olduğunu belirtti.

Jourova ayrıca seçimler öncesinde yapay zekâ tarafından üretilen dezenformasyonla mücadele çalışmalarının sürdürdüklerini de sözlerine ekledi. Hatta bu konuda konuşmak üzere bugün OpenAI temsilcileriyle bir araya gelecek.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.