Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Altın Portakal’dan geri adım: “Kanun Hükmü” belgeseli yarışma seçkisine yeniden dahil edildi

“Kanun Hükmü” belgeselinin 60. Altın Portakal Film Festivali’nden çıkarılmasına gelen tepkiler ardından festival yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu, filmin yarışma seçkisine yeniden dahil edildiğini açıkladı.

Bu yıl 60’ıncısı düzenlenecek Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde “Kanun Hükmü” belgeselinin film seçkisinden çıkarılmasına gelen tepkilerin ardından festival yönetimi geri adım attı. Festival yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu, filmin yarışma seçkisine yeniden dahil edildiğini açıkladı.

Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin X hesabından yapılan paylaşımda şöyle denildi:

“22.09.2023 tarihinde yapılan duyuru ile 60. Antalya Altın Portakal Film festivali Ulusal Belgesel Film Yarışması seçkisinden çıkarılan ‘Kanun Hükmü’ adlı belgesel filmde yer alan kişi ile ilgili yargılama sürecinin devam etmediği tarafımızca belgelendiği için filmin yarışma seçkisine geri alınmasına karar verilmiştir.”

Ne oldu?

“Ulusal Belgesel Yarışma” kategorisinde yer alan, Nejla Demirci’nin yönettiği “Kanun Hükmü” belgeseli festivalden çıkarıldı. Belgesel, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevinden alınan doktor Yasemin Demirci ve öğretmen Engin Karataş’ın mücadelesini anlatıyor. Festival Yönetmeni Dr. Ahmet Boyacıoğlu, filmde yer alan bir kişinin yargı süreci devam ettiği için belgeselin festivalden çıkarıldığını açıkladı

Jüride yer alan sanatçılar belgeselin festivalden çıkarılmasına tepki gösterdi. Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Ulusal Belgesel Film Yarışması, Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması, edebiyat Uyarlaması Senaryo Yarışması ve Belgesel Film Yarışması Seçici Kurulu bölümlerinde görevli jüri üyeleri görevlerini bıraktıklarını duyurdu. Görevini bırakanlar arasında Demet Akbağ, Ayşegül Aldinç, Onur Saylak, Özcan Alper, Mehmet Günsür, Hazar Ergüçlü ve Ezel Akay da bulunuyor.

Oyuncular Sendikası, Sinema Emekçileri Sendikası (Sine- Sen), Sinema Yazarları Derneği (SİYAD), Belgesel Sinemacılar Birliği de belgeselin festivalden çıkarılmasına tepki gösterdi.

Son olarak filmin festivalden çıkarılmasına tepki gösteren yönetmen ve yapımcılar filmlerini çekti. Yönetmen Kıvanç Sezer, 27 filmin yönetmen ve yapımcısının festivalden çekildiğini duyurdu.

Sezer’in paylaştığı açıklamada, “’Kanun Hükmü’ filminin yarışma programından çıkartılmasını, sanatsal ifade özgürlüğüne açık bir tehdit olarak görüyoruz” denildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.