Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Altın Portakal Film Festivali’nde sansür: Aralarında Zeki Demirkubuz’un da bulunduğu çok sayıda yönetmen filmlerini çekti

“Kanun Hükmü” belgeselinin 60. Altın Portakal Festivali’nden çıkarılmasının ardından aralarında Zeki Demirkubuz’un da bulunduğu yönetmenler ve yapımcılar filmlerini çekti. Konuya ilişkin açıklamada bulunan yönetmenler ve yapımcılar, “Kanun Hükmü” belgeseline uygulanan sansürü kabul etmeyeceklerini söyledi.

Bu yıl 60’ıncısı düzenlenecek Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde sansür tartışmaları devam ediyor. “Kanun Hükmü” belgeselinin festivalden çıkarılmasına tepki gösteren yönetmen ve yapımcılar filmlerini çekti. Yönetmen Kıvanç Sezer, 27 filmin yönetmen ve yapımcısının festivalden çekildiğini duyurdu.

Sezer’in paylaştığı açıklamada, “Kanun Hükmü filminin yarışma programından çıkartılmasını, sanatsal ifade özgürlüğüne açık bir tehdit olarak görüyoruz” denildi:

“60. Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Ulusal Belgesel Film Yarışması ve Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması’nda yer alan filmlerin yönetmenleri ve yapımcıları olarak aşağıda imzası bulunan bizler, Kanun Hükmü filminin yarışma programından çıkartılmasını, sanatsal ifade özgürlüğüne açık bir tehdit olarak görüyoruz. Özü itibariyle topluma ait olan festivallerin sansüre boyun eğmesinin kabul edilemez olduğunu düşünüyoruz. Kanun Hükmü filmi, ulusal belgesel yarışmasındaki yerini alana dek filmlerimizle festivalde yer almayacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz.”

Festivalden çekilen filmler şöyle:

Yönetmen Zeki Demirkubuz bildiriyi imzalamasa da “Hayat” filmini festivalden çektiğini açıkladı. Demirkubuz’un filmi Uzun Metraj Film Yarışması’nda gösterilecekti.

Bir takipçisi Zeki Demirkubuz’a açıklamaya imza atmadığı için “Hayat” filmini çekip çekmediğini sordu. Demirkubuz da takipçisine, filmini yarışmadan çektiğini ama bildiriye imza atmak istemediğini söyledi:

“Bacım, yarışmadan çekilmeyen başka filmler varken direk bana kitlenmişsin. Ayrıca 15:30’da filmi yarışmadan çekmiş ve festival yönetimine bildirmiştik. Sadece canım bildiriye imza atmak istemedi, mevzu bu. Bana fark etmez ama insan harcamak için bu kadar heyecanlı olmayın. Sevgiler.”

Ne oldu?

“Ulusal Belgesel Yarışma” kategorisinde yer alan, Nejla Demirci’nin yönettiği “Kanun Hükmü” belgeseli festivalden çıkarıldı. Belgesel, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevinden alınan doktor Yasemin Demirci ve öğretmen Engin Karataş’ın mücadelesini anlatıyor. Festival Yönetmeni Dr. Ahmet Boyacıoğlu, filmde yer alan bir kişinin yargı süreci devam ettiği için belgeselin festivalden çıkarıldığını açıkladı

Jüride yer alan sanatçılar belgeselin festivalden çıkarılmasına tepki gösterdi. Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Ulusal Belgesel Film Yarışması, Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması, edebiyat Uyarlaması Senaryo Yarışması ve Belgesel Film Yarışması Seçici Kurulu bölümlerinde görevli jüri üyeleri görevlerini bıraktıklarını duyurdu. Görevini bırakanlar arasında Demet Akbağ, Ayşegül Aldinç, Onur Saylak, Özcan Alper, Mehmet Günsür, Hazar Ergüçlü ve Ezel Akay da bulunuyor.

Oyuncular Sendikası, Sinema Emekçileri Sendikası (Sine- Sen), Sinema Yazarları Derneği (SİYAD), Belgesel Sinemacılar Birliği de belgeselin festivalden çıkarılmasına tepki gösterdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.