Çin’den Asya Oyunları’na Tiananmen sansürü

Çin’in doğusundaki Zhejiang eyaletinin merkezi Hangzhou’da düzenlenen 19. Asya Oyunları’na sansür damga vurdu. İki Çinli kadın sporcunun Tiananmen Meydanı Katliamı’na referans olduğu gerekçesiyle fotoğrafları Çin sosyal medyasında sansürlendi. Çünkü Lin Yuwei ve Wu Yanni’nin yarış numaraları yan yana gelince “64” oluyor ve bu da Tiananmen Meydanı’nda yaşananlara gönderme yapıyordu.

Lin Yuwei, 19. Asya Oyunları’nda Kadınlar Engelli 100 Metre Yarışı’nda 12,74 saniye ile altın madalya kazandı. Bunun üzerine Lin ile Wu Yanni sarıldı. Sarıldıkları anda çekilen fotoğrafta Wu ve Lin’in numaraları yan yana geldi ve “64” etti. 64, genellikle “Tiananmen Meydanı Olayları” olarak da bilinen 1989 Tiananmen Meydanı protestolarını ifade etmek için kullanılan bir terim. Bu yüzden ikilinin fotoğrafı, Çin sosyal medyasında sansürlendi.

Çin’in en büyük sosyal medya platformu Weibo’da bazı kullanıcılar Lin’i tebrik etti fakat fotoğrafın kaldırıldığı görüldü. Kullanıcılar, “Gri karelerin olduğu yerde iki sporcunun birbirine sarıldığı bir fotoğraf bulunuyor” notunu düştü. Weibo’daki sansüre rağmen fotoğraf, internetten tamamen silinmemiş. Bazı haber sitelerinde iki sporcunun birbirine sarıldığı fotoğrafı sansürsüz görebilmek mümkün.

Tiananmen Meydanı’nda neler yaşanmıştı?

Komünist Parti yönetimindeki Çin’de, 1980’li yılarda yaşanan ekonomik kriz, enflasyon sorunu ve siyasi baskılar geniş çaplı protestolara yol açmıştı. 1989 yılında demokrasi yanlısı aktivistlerin, Pekin’deki Tiananmen Meydanı’nda haftalar süren eylemleri bir dizi kanlı olay ile sonuçlanmıştı.

Tiananmen Meydanı Katliamı.

Bu eylemler kapsamında, çoğunluğu üniversite öğrencilerinin oluşturduğu bir milyona yakın kişi meydanlara akın etti. 4 Haziran 1989 sabahı Pekin hükümeti, yaklaşık 200 bin askeri, kalabalığa müdahale etmesi için meydana gönderdi. Çin resmi kaynaklarına göre 23, Kızılhaç’a göre 2 bine yakın, bazı uluslararası kaynaklara göre ise 3 ila 10 bin civarında gösterici Tiananmen Meydanı’nda katledildi.

Olayların ardından üç tankın önünde tek başına duran bir sivilin fotoğrafı, “Tank Adam” ismi ile tarih sayfalarında kendine yer buldu ancak fotoğraftaki kişinin akıbetine ilişkin hiçbir resmi bilgiye ulaşılamadı.

Tiananmen Meydanı’nda yaşananların tartışılması Çin’de son derece hassas bir konu. Genç nesiller, Tiananmen Meydanı katliamı hakkında çok az ya da hiç bilgi sahibi olmadan büyüyor. Katliamla ilgili paylaşımlar, hükümet tarafından çok sıkı bir şekilde kontrol ediliyor ve düzenli olarak internetten kaldırılıyor.

Neden 64?

“64,” Tiananmen Meydanı olaylarını ifade etmek için kullanılan bir kısaltmadır. Bu terim, olayların gerçekleştiği yılı, yani 1989’u temsil eder. Çin’de insanlar sıklıkla “64” terimini kullanarak Tiananmen’e atıfta bulunurlar. Bu, sansürden kaçınmak ve konuyu gizlice ifade etmek için kullanılan bir kodlama biçimi.

Çin’in Hangzhou kentinde devam eden Asya Oyunları’nda Çin şu ana kadar yaklaşık 300 madalya kazandı. Oyunlar, 8 Ekim’e kadar devam edecek.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.