Disney, dijital yayın platformu Disney+‘ta yer alan The Simpsons’ın bir bölümüne sansür uyguladı. The Simpsons’ın Hong Kong’da yayınlanmayan bölümünde, 1989 yılında Çin’de yaşanan Tiananmen olaylarına atıfta bulunuluyordu.
Hong Kong’daki kullanıcılar Disney+’da yayımlanan The Simpsons dizisinin 16. sezonunun 12. bölümünün eksik olduğunu fark etti. “Goo Goo Gai Pan” isimli bölümde, Simpsons ailesinin Çin gezisi esnasında Tiananmen Meydanı’nı ziyaret ettiği görülüyor.
Bölümün neden eksik olduğu ve yayınlamama kararını kimin aldığı bilinmiyor. BBC yorum için Disney ile iletişime geçti fakat şirket, kaldırılan bu bölüm hakkında herhangi bir yorum yapmadı.
28 Mayıs 2020 tarihinde Çin Ulusal Halk Kongresi’nde kabul edilen ve 1 Temmuz’da yürürlüğe giren ulusal güvenlik yasası, Çin merkezi hükümetini yıkma, halkı isyana teşvik etme, vatana ihanet, terör ile ulusal güvenliği tehlikeye atma gibi suçlar kapsamında geçmişe dönük tutuklamaların yapılmasına da olanak sağlıyor. Çinli yetkililer, yasanın yürürlüğe girmesinden bu yana Hong Kong’da onlarca muhalefet yetkilisini tutuklamıştı.
Geçen ay ise Hong Kong’un yasama organı, Çin’in ulusal güvenlik çıkarlarını ihlal eden dizi ve filmleri de yasaklayan yeni bir yasa çıkarmıştı.
Tiananmen Meydanı Katliamı’nda neler yaşanmıştı?
Komünist Parti yönetimindeki Çin’de, 1980’li yılarda yaşanan ekonomik kriz, enflasyon sorunu ve siyasi baskılar geniş çaplı protestolara yol açmıştı. 1989 yılında demokrasi yanlısı aktivistlerin, Pekin’deki Tiananmen Meydanı’nda haftalar süren eylemleri bir dizi kanlı olay ile sonuçlanmıştı.
Bu eylemler kapsamında, çoğunluğu üniversite öğrencilerinin oluşturduğu bir milyona yakın kişi meydanlara akın etti. 4 Haziran 1989 sabahı Pekin hükümeti, yaklaşık 200 bin askeri, kalabalığa müdahale etmesi için meydana gönderdi. Çin resmi kaynaklarına göre 23, Kızılhaç’a göre 2 bine yakın, bazı uluslararası kaynaklara göre ise 3 ila 10 bin civarında gösterici Tiananmen Meydanı’nda katledildi.
Olayların ardından üç tankın önünde tek başına duran bir sivilin fotoğrafı, “Tank Adam” ismi ile tarih sayfalarında kendine yer buldu ancak fotoğraftaki kişinin akıbetine ilişkin hiçbir resmi bilgiye ulaşılamadı.
Kaynak: BBC
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.