Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hong Kong’da yeni ulusal güvenlik yasası yürürlüğe girdi, İngiltere 3 milyon Hong Konglu için vatandaşlık yolunu açtı

Çin hükümetinin onayı sonrası Hong Kong’da tartışmalı ulusal güvenlik yasası uygulanmaya başladı. Bunun üzerine İngiltere, İngiliz Ulusal Denizaşırı pasaportu sahibi Hong Konglular’a vatandaşlık vereceğini duyurdu.

Çin hükümeti, Hong Kong’da uygulanacak yeni ulusal güvenlik yasasını onayladı. Bu yasayla Hong Kong’da yapılacak protestolar, “ulusal güvenliği tehlikeye atan eylemler” ve “vatana ihanet” suçlamasıyla değerlendirilebilecek. Tartışmalı yasa tasarısının yürürlüğe girmesi ile İngiltere hükümeti, Hong Kong’da yaşayan İngiliz Ulusal Denizaşırı pasaportu sahiplerinin İngiltere’ye göç etmelerine izin vereceğini açıkladı. İngiltere bu pasaportu 3 milyon Hong Konglu’ya verebilir.

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab yaptığı açıklamada, Hong Kong ulusal güvenlik yasasının içeriğini “dikkatle” değerlendirdiklerini, bu yasanın Hong Kong’un özerkliğinin açık bir ihlali olduğunu ve halkın özgürlüklerine doğrudan bir tehdit oluşturduğunu söyledi. Raab yasa hakkında “Korkarım ki bu yasa, İngiltere ve Çin arasındaki ortak bildirinin (Sino- British Joint Declaration) açık ve ciddi bir ihlali” diye konuştu.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson da Hong Kong’da yürürlüğe giren yasanın Çin-İngiliz (Sino-British) ortak bildirgesinin açık ve ciddi bir ihlali olduğunu söyledi. Johnson, “Yasa Hong Kong’un özerkliğini ihlal ediyor ve Hong Kong temel yasası ile doğrudan çatışıyor. Yasa ayrıca ortak bildirgeyle korunan özgürlükleri ve hakları da tehdit ediyor” dedi.

Başbakan Johnson “Çin bu yolda devam ederse, İngiliz Ulusal Denizaşırı pasaportuna sahip olanların İngiltere’ye girmeleri için yeni bir yol sunacağımızı söylemiştik. Hong Kong’dan gelen vatandaşlara İngiltere’de yaşama ve çalışma izni vereceğimizi ve daha sonra İngiliz vatandaşı olmanın önünü açacağımızı söylemiştik. Ve şimdi bunu yapacağız” diye konuştu.

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, Hong Kong’daki insanlara İngiliz Ulusal Denizaşırı pasaportu ile sunulacak imkanlar hakkında daha fazla bilgi verdi. Buna göre, Hong Kong’da yaşayan İngiliz Ulusal Denizaşırı pasaportu sahiplerine İngiltere’de beş yıl çalışma izni verilecek. Beş yıl sonra bu kişiler oturum izni için başvurabilecek ve 12 ay sonra da vatandaşlık başvurusu yapabilecek.

Hong Kong’da yaklaşık 350 bin kişinin İngiliz Ulusal Denizaşırı pasaportu var. Raab, İngiltere’nin bu pasaport hakkını yaklaşık 3 milyon Hong Konglu için genişletebileceğini söyledi.

Çin’in en üst düzey yasama organı olan Ulusal Halk Kongresi’nde oybirliği ile kabul edilen yasa, 1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe girdi. Yasanın yürürlüğe girmesiyle beraber, Hong Kong’da eylemciler yasayı protesto etmek için toplandı. Hong Kong polisi, 300 kişinin tutuklandığını açıkladı.

19 Temmuz 1984 tarihinde imzalanan Çin-İngiltere ortak bildirgesi ile, 1842 tarihinden beri İngiltere sömürgesi olan Hong Kong’un “tek ülke, iki sistem” modeliyle yönetilmesine karar verildi. Bu bildirgede, Hong Konglular’a Ulusal İngiliz Denizaşırı (BNO) pasaportu alma hakkı sağlandı. Ancak 1997 yılında İngiltere, Hong Kong’un egemenlik haklarını Çin’e devretti. Ulusal İngiliz Denizaşırı pasaportu almak için bu tarihten önce başvuranlar hak kazanabiliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.