Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul-Küçükçekmece Gölü’ndeki balık ölümlerine Kanal İstanbul projesinin neden olduğu iddia ediliyor

Küçükçekmece Gölü’nde toplu balık ölümlerinin yaşanmasının ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), bölgede inceleme yaparken olayın nedeninin araştırılacağını açıkladı.

Medyascope’tan Egemen Gök ve Hazar Dost‘a konuşan çevre aktivistleri ve balıkçılar, Küçükçekmece Gölü’nde yaşanan balık ölümlerinin nedeninin yeterli temiz suyun göle akmamasından kaynaklı oksijensizlik olduğunu savundu.

“Gölde oksijen miktarı her geçen gün azalıyor” 

Çevre aktivisti Kemal Doksanyedi, “Gölde canlı yaşamının devam edebilmesi için temiz kaynaklar tarafından beslenmesi gerekiyor. Sazlıdere Barajı açıldığında bu gerçekleşiyordu. Fakat artık baraj açılmıyor, dere havzaları her geçen gün kuruyor” dedi. Doksanyedi ayrıca, “‘Balıklar kirlilikten ölüyor’ haberleri, Kanal İstanbul’un imar projesinden hemen önce ortaya çıktı. Bence bu, projeye gelecek olan tepkileri azaltmak için yapılmış bir algı operasyonuydu. Topluma, Küçükçekmece Gölü’nün kurtuluşunun Kanal İstanbul olduğu lanse edildi” diye konuştu.

“Her yıl ani sıcaklar nedeniyle balıklar ölüyor”

Küçükçekmece Gölü ve çevresinde balıkçılık yapan Hüseyin Yurtseven, “Her yıl burada ani sıcaklar nedeniyle balıklar ölüyor. Su temizlenmiyor, gölün altı gün geçtikçe bataklığa dönüyor” dedi. Kendi tekneleri için kazık çakarken kıyıda 6 metre çamura rastladıklarını belirten Yurtseven, “Temiz su kaynakları gölü temizlemeli ki balıklar oksijen alabilsin, yaşayabilsin” diye konuştu. Yurtseven, kanalizasyonların doğrudan göle aktarılmasının ve Sazlıdere Barajı’nın açılmamasının oksijen yetersizliği yarattığını da sözlerine ekledi.

Haber: Egemen Gök & Hazar Dost

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.