Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Başkanı Trump, seçim vaadi olarak Yüksek Mahkeme’ye muhafazakar yargıçlar atayacağını açıkladı

Kasım ayındaki başkanlık seçimlerine hazırlanan Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) mevcut başkan ve Cumhuriyetçiler’in başkan adayı Donald Trump, seçim vaadi olarak Yüksek Mahkeme’ye muhafazakar yargıçlar atayacağını açıkladı.

ABD Başkanı Trump kasım ayında yapılacak başkanlık seçimleri için çalışmalara başladı. Trump seçim vaatlerinden biri olarak ise gelecek nesiller için Yüksek Mahkeme’yi muhafazakar yargıçlarla dolduracağını söylüyor.

Şu an görevde olan mahkeme üyelerinin eğilimi 5’e 4 olarak sağ (muhafazakar) yönde olduğu biliniyor. Trump ikinci dönem başkan olarak seçilirse mahkemenin iki yaşlı liberalini ve bir veya muhtemelen iki emekli muhafazakarı değiştirebileceğini söylüyor. Tabii bu durum ABD Senatosu’nun Cumhuriyetçiler’in ellerinde kalmasına da bağlı.

Dokuz koltuklu mahkemede en eski iki yargıç, şu anda 87 yaşında olan ve sık sık sağlık sorunları yaşayan Ruth Bader Ginsburg ve 82 yaşındaki Stephen Breyer.

Bu iki ismin ardından ise pek çok kişinin ikinci bir Trump başkanlığı döneminde emekli olabileceğini düşündüğü 72 yaşındaki muhafazakar Clarence Thomas bulunuyor.

Siyasi tabanını motive etme umuduyla, Trump’ın bu hafta olası adaylar listesini açıklaması bekleniyor. Listesinin ise kürtaj karşıtı ve iş dünyası yanlısı adaylarla dolu olması öngörülüyor.

Trump muhafazakar yargıçlardan Neil Gorsuch‘u Nisan 2017’de ve Brett Kavanaugh‘u Ekim 2018’de Yüksek Mahkeme’ye seçti. Diğer yargıçlara göre daha genç olan bu isimler ömür boyu mahkemede kalacaklar.

Yüksek Mahkeme’ye iki muhafazakar daha eklemek, mahkemedeki muhafazakar bloğu yenilmez hale getirebilir. Bu durumda mahkeme, muhafazakarların onlarca yıldır arzuladıkları şeyi başarabilir: Kadınlara kürtaj hakkını garanti eden dönüm noktası “1973 Roe vs. Wade” kararını bozmak.

Mevcut mahkeme, “Roe vs. Wade” gibi yerleşik emsalleri ihlal etme konusunda ihtiyatlı davrandı ancak yedi muhafazakarın bulunduğu bir mahkemenin bunu yapmaya cesaretlendirilebiliceği yorumları yapılıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.