Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İTÜ’de “Witwiser” mağduriyeti büyüyor (4): “İnternetin kesilmesi mezun olmanızı engelleyebilir”

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Ekonomi Bölümü öğrencisi Zeynep Kurtpınar ve Endüstri Mühendisliği Bölümü öğrencisi Ebru Korel, final sınavları döneminde “Witwiser” uygulaması nedeniyle yaşadıkları mağduriyeti Medyascope’a anlattı.

Birinci sınıf öğrencisi Zeynep Kurtpınar, Witwiser uygulamasıyla matematik dersinin final sınavına girdi. Ancak sınav sırasında Kurtpınar’ın interneti kesildi ve Witwiser uygulaması, Kurtpınar’ı sınavdan attı. Birinci sınıf öğrencisi Ebru Korel, arkadaşı Zeynep Kurtpınar’ın başına gelen mağduriyete şahit oldu. Korel’e, Witwiser aracılığıyla sınava girmenin kendisi için ne ifade ettiğini sorduğumuzda, “İnternetin kesilmesi mezun olmanızı engelleyebilir” dedi.

İTÜ havuz dersi sınavlarını “Witwiser” isimli bir tarayıcı eklentisiyle yapacağını duyurmuştu. Bu eklenti, bilgisayardaki çoğu bilgiye ulaşırken, sınav haricinde yapılacak olan herhangi bir işlemde, öğrenciyi sınavdan atabiliyor. 

Medyascope, Witwiser uygulaması nedeniyle mağdur olan öğrenciler ile konuşmuş, Witwiser uygulamasının detaylarını araştırmıştı.

Witwiser nedir?

Witwiser uygulaması bilgisayara kurulduğunda bazı izinler istiyor. Bunlar kamera, ses kaydı, internet trafiği kaydı ve mouse kaydı olmak üzere kişinin bilgisayar başında yaptığı tüm hareketleri kapsıyor. Uygulama, aldığı kayıtlar dışında, bilgisayardaki “tanımlayamadığı” etkinliklerden kaynaklı olarak da öğrencileri sistem dışına atabiliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.