Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İTÜ’de Witwiser mağduriyeti büyüyor: “Bin 200 kişinin girdiği sınavda sistem 800 kişiyi sınavdan attı”

Üniversitelerde final sınavları, Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) aldığı karar doğrultusunda çevrimiçi ortamda yapılıyor. Her üniversitenin kendi sistemi üzerinden gerçekleştirilen sınavlar, yazılı, ödev ve görüntülü olmak üzere üç farklı şekilde gerçekleştiriliyor.  

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), havuz dersi sınavlarını, Witwiser adlı bir tarayıcı eklentisiyle yapacağını duyurmuştu. Bu eklenti, bilgisayardaki çoğu bilgiye ulaşırken, sınav haricinde yapılacak olan herhangi bir işlemde, öğrenciyi sınavdan atabiliyor. 

İTÜ’lü öğrencilerin sosyal medyadan gösterdikleri tepkilerin ardından İTÜ Rektörlüğü, görüntülü ve sesli yapılacak olan sınavların Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na (KVKK) aykırı olduğunu belirterek iptal edildiğini duyurmuştu. Yapılan açıklamada Witwiser adlı uygulamaya değinilmemişti. 

Final haftasının başlamasıyla beraber, daha önce denenmemiş olan Witwiser öğrencilere mağduriyet yaşatırken Medyascope’a konuşan kaynaklar, uygulamanın nedensiz olarak öğrencileri sınavdan attığını belirtti.

Eklenti, siyah öğrencinin yüzünü tanımadı

Yapılacak olan sınava girmek için uygulamanın yüz tanıma sisteminden geçilmesi gerekiyor. İTÜ’ye kayıtlı siyah bir öğrenci, sınava girmesi gerektiği saatte uygulamanın yüzünü tanımadığını ve sınava giremediğini öğrenci gruplarından duyurdu.

Medyascope’a konuşan İTÜ öğrencisi Zeynep Baret, yaşadığı mağduriyeti Hazar Dost’a anlattı. 

“Sistem beni hiçbir şey yokken attı, aynı evde kaldığım arkadaşım sınava devam etti”

Havuz derslerinden olan fizik dersi için sınava girdiğini söyleyen Baret, “Uygulamanın bilgisayarımdaki bilgilerime ulaşabiliyor olması en başından beri tedirgin ediyordu. Sınava girdiğimde bir sorun yoktu, 4-5 soru çözdükten sonra sistem bir anda beni attı” dedi. 

Yaşadığı sorunun ardından üniversiteyi aradığını belirten Baret, “Bana dersin hocasıyla görüşmem gerektiğini söylediler. Sınav esnasında bunu mail üzerinden yapmam istendi. Ardından öğrenci işlerinden beni tekrar aradılar. ‘Mağduriyetinizde haklısınız. Uygulamayı değiştirmeyi denedik fakat mümkün değil. Sistem bir kere attıktan sonra tekrar geri alma diye bir şey yok. Telafi sınavlarına girebilirsiniz’ dediler. Çözdüğümüz sorular gitti, tekrar sınav stresi yaşayacağız” diye konuştu.

Havuz derslerinin sınavlarına bin 200 kişinin girdiğini söyleyen Baret, “Öğrendiğimize göre sistem 800 öğrenciyi sınavdan atmış” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler