Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bir yıldır hiçbir gerekçe gösterilmeden Kuveyt’te bekletilen gemiciler açlık grevinde – Kaptan Yusuf Sencer: ‘‘Maaşlarımız yatmıyor, keyfi uygulamayla alıkonuluyoruz’’

Katarlı bir şirkete ait olan MV Ula adlı gemi ve 19 mürettebatı, 2019’un ekim ayından bu yana hiçbir gerekçe gösterilmeden Kuveyt’in Shuiba Limanı’nda tutuluyor. Geminin Türkiyeli kaptanı Yusuf Sencer, mürettebatla beraber 59 gündür açlık grevinde. Medyascope’tan Hazar Dost’a konuşan Sencer, yaşadıkları mağduriyeti ve taleplerini anlattı. 

Ekim 2019’da gemide sözleşmeli kaptan olarak işe başlayan Yusuf Sencer, 2020 Mart ayının ilk günlerinde, gemideki yükleri limana indirdikleri esnada Kuveyt yönetiminin aldığı kararla geminin ikmalinin durdurulduğunu söyledi. Sencer, geminin sahibi olan Katarlı şirketin iflas ettiğini belirterek, “Aylardır maaş alamıyoruz. Gıdamız liman yetkilileri tarafından karşılanıyor. Ailemiz zor durumda’’ diye konuştu. 

Sencer, geminin 14 Eylül 2020’de “bayraksız” (hiçbir devletin üzerinde kontrolü ve diplomatik koruması olmayan gemiler) ilan edildiğine dikkat çekerek, “Gemi bayraksız ilan edildiğinde kaptanın gemide durmasının hiçbir yasal zorunluluğu yoktur. Keyfi bir şekilde burada tutuluyorum’’ ifadelerini kullandı. 

Türkiye’nin Kuveyt Büyükelçisi’nin de 25 Temmuz 2020’den beri kendisi için birtakım girişimlerde bulunduğuna dikkat çeken Sencer, “Büyükelçimiz Kuveyt hükümetiyle de görüşmeler yaptı. Altı-yedi aydır büyük bir emek veriyor. Fakat bize verilen sözler tutulmuyor’’ diye konuştu. 

Geminin ait olduğu şirket 2020’nin ağustos ayında iflas ederken, bu nedenle gemideki personelin maaşları da yatırılmıyor. Türkiyeli, Azerbaycanlı, Hindistanlı ve Bangladeşli kişilerden oluşan mürettebat, maaşlarını alabilmek için şirkete birçok kez talepte bulunurken yetkililer, 2020’nin sonunda alacaklarıyla beraber gemiden inebileceklerinin sözünü verdi fakat bu söz yerine getirilmedi. 

Kaptan Yusuf Sencer, “Maaşlarımız yatırılmıyor, Kuveyt hükümetinin keyfi uygulamasıyla resmen alıkonuluyoruz’’ derken, taleplerinin karşılanması için 7 Ocak itibariyle açlık grevine başladıklarını da belirtti. 

Sencer, Azerbaycan ve Türkiye büyükelçiliklerinin de kendileri için devrede olduklarını ve iki ülkenin bakanlıklarından da “Gemicileri kurtarın’’ talimatı geldiğini söylerken, “Artık kurtarılmamız gerekiyor, sesimiz duyulsun’’ dedi. 

Mürettebatın uzun süredir gemide olmasının çok sayıda soruna yol açtığını da söyleyen Sencer, “2020’nin mart ayında gemide isyan çıktı. Personel provokasyona gelip bana saldırmaya çalıştı. Olası bir yaralamayı, araya giren şahitlerle çözdük’’ dedi. Sencer, isyanı başlatan dört personelin liman güvenliğine teslim edilene kadar gemi kamaralarında tutulduğunu söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler