Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeditepe Üniversitesi hazırlık sınıfı öğrencilerinin sınavlarını yüz yüze yapma kararı aldı: “Öğrenciler 75 dakikalık bir sınav için ailelerini riske atmak istemiyor”

Koronavirüs salgını nedeniyle 16 Mart 2020’den bu yana eğitime çevrimiçi devam eden yükseköğretim kurumları, yeni dönemdeki eğitim modellerini açıklamaya devam ediyor. Türkiye’de çoğu üniversite, geçtiğimiz dönem olduğu gibi eğitime çevrimiçi devam etmeye karar verirken, İstanbul’da bulunan Yeditepe Üniversitesi, hazırlık öğrencilerinin sınavlarını yüz yüze yapmaya karar verdi. Üniversiteliler, karara olan tepkilerini ve endişelerini, Medyascope’tan Hazar Dost’a anlattı.

Ulaş Aral, Yeditepe Üniversitesi’nde hazırlık sınıfı öğrencisi. Daha önce ailesiyle beraber koronavirüse yakalandığını söyleyen Aral, “Virüs annemin ciğerlerini etkiledi, zatürreye dönüştü” diyor. Annesinin yeniden hastalanması durumunda sonuçların kötü olabileceğini söyleyen Aral, yüz yüze sınav kararının doğru olmadığını düşünüyor. 

Aral, vize ve final sınavlarının yüz yüze yapılması durumunda yaklaşık dört bin öğrencinin okula geleceğini belirtirken, “İstanbul’da yaşayan arkadaşlarımın çoğu toplu taşıma kullanacak. Yüzlerce öğrenci aynı yerde sınava girecek. Bu virüsün bulaşma riskini arttıracak” diyor. 

Üniversite yönetimine tepkilerini dile getiren e-postalar attıklarını söyleyen Aral, rektörlüğün, her öğrenciye aynı cevabı vererek, “Rektörlüğün kararı bu yönde, yapılabilecek bir şey yok” dediğini söylüyor. 

İl dışından da yüzlerce öğrencinin sınavlar için geleceğini belirten Aral, “İnsanlar 75 dakikalık bir sınav için ailelerini riske atmak istemiyor” dedi.

“Yüksek riskli illerden gelecek arkadaşlarımız var”

Yeditepe Üniversitesi’nde hazırlık sınıfı öğrencisi olan ve ismini vermek istemeyen bir öğrenci ise okul yurdunda en fazla iki bin kişinin konaklayabileceğini belirterek, ‘‘Koronavirüs haritasına, çok yüksek riskli olan illerden gelecek olan arkadaşlarımız var. Alınan tedbirler bir saat boyunca aynı sınıfta aynı havayı soluyacağımız gerçeğini değiştirmiyor’’ dedi. 

Öğrenci ayrıca derslerin çevrimiçi olarak işlenmesinin verimli olmadığını ve yüz yüze yapılacak olan sınavın zor olduğuna dikkat çekerek, ‘‘Okul yönetiminin öğrencilerinin sağlığı için bu karardan vazgeçmesi gerekiyor’’ dedi. 

Rektörlüğün, öğrencilerin tepkilerine karşı duyarsızlık yaptığını düşünen öğrenci, ‘‘Küçük dağları ben yarattım edasıyla hareket ediyorlar. Vaka sayıları artarken, bizim hastalık kapabileceğimizi düşünmüyorlar’’ diye konuştu.

‘‘Genç olduğumuz için tereddüt etmiyorlar”

Başka bir Yeditepe Üniversitesi Selin Su ise daha önce salgın koşullarında yapılan yüz yüze sınavlarda oluşan manzaraları gördüğünü belirterek, ‘‘Sınav öncesi ve sonrası herkes dip dibe, herhangi bir tedbir uygulanmıyordu’’ diye konuştu. Su, okul çalışanlarından birinin koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiğine dikkat çekerek, ‘‘Genç olduğumuz için tereddüt etmiyorlar ama bu hastalık herkeste kalıcı hasar bırakıyor’’ dedi. Hastalığın, kendisine zarar vermese bile ailesine bulaştırabileceğinden endişelenen Su, ‘‘Ailelerimiz yaşlı ve onlara hastalık bulaşırsa çok daha ağır sonuçlarla karşılaşabiliriz. Okul yönetiminin aldığı karardan tedirginiz’’ diye konuştu.

Öğrenciler, sosyal medyada #YeditepeOnlineYap etiketiyle yüz yüze sınavına tepkilerini göstermeye devam ediyor.

Yeditepe Üniversitesi Rektörlüğü, 24 Şubat’ta yaptığı açıklamada, hazırlık sınıfı için bahar yarıyıl sınavlarının yüz yüze yapılacağını açıklarken, il dışından gelen öğrencilerin konaklama ihtiyaçlarını nasıl karşılayacaklarına dair bir ayrıntı vermedi. 3 Mart’ta ise yeni bir açıklama yaparak hazırlık sınıfı öğrencilerinin, okul yurdunda kalabileceğini belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler