Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Bu suça ortak olmayacağız” bildirisine imza attığı için yargılanan Barış Akademisyenleri Şebnem Korur Fincancı ve Gençay Gürsoy beraat etti

“Bu suça ortak olmayacağız” bildirisine imza attığı için haklarında dava açılan Barış Akademisyenleri Şebnem Korur Fincancı ve Gençay Gürsoy, Çağlayan Adliyesi’ndeki İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hâkim karşısına çıktı. Mahkeme, yeniden yapılan yargılama sonucunda Fincancı ve Gürsoy’un beraatlerine karar verdi.

Barış Akademisyenleri’nden Fincancı ve Gürsoy, bugün (7 Temmuz) İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hâkim karşısına çıktı. Saat 10:00’da başlayan ve yaklaşık yarım saat süren duruşmanın sonunda mahkeme heyeti her iki akademisyenin de beraatine karar verdi. Duruşma öncesinde ise avukat Meriç Eyüboğlu, Fincancı ve Gürsoy açıklama yaptı. Eyüboğlu, Anayasa Mahkemesi (AYM) kararına rağmen, mahkemenin bu süreci uzatmasını eleştirdi. Gürsoy ise süreci görmezden gelen meslektaşlarına sitem etti.

AYM Genel Kurulu, 26 Temmuz 2019’da “Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı bildiriyi imzaladığı için “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla cezalandırılan Barış Akademisyenleri’nin ifade özgürlüklerinin ihlal edildiğine hükmetmişti. İstinaf Mahkemesi, akademisyenler üzerindeki hapis cezası kararlarını bozmuş ve dosyalar yargılanmanın yenilenmesi için ilk mahkemelere gönderilmişti. Yerel mahkemeler, akademisyenler hakkında dosya üzerinden duruşma açıp beraat kararları vermeye başlamıştı. Ancak 37. Ağır Ceza Mahkemesi, Fincancı, Gürsoy ve Lütfiye Bozdağ için duruşma tarihi verdi ve mahkemeye çağırdı. Bozdağ 18 Haziran’da yapılan duruşmada beraat etti.

Ne olmuştu?

10 Ocak 2016’da “Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi”nin (BAK), “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisi, bin 128 akademisyenin imzası ile yayımlandı. Sonraki katılımlarla imza sayısı 2 bin 212 oldu.

Akademisyenler hakkında Savcı İsmet Bozkurt’un hazırladığı iddianame ile 3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) “örgüt propagandası” suçunu düzenleyen 7/2. maddesinden dava açıldı.

Yargılanan 204 kişi arasındaki 29 kişinin hapis cezası iki yılın üstünde kaldığı için (CMK md. 286), yedi kişi ise hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul etmediği için toplam 36 kişinin mahkûmiyet kararı ertelenmedi. İtiraz yoluyla İstinaf Mahkemesi’ne giden mahkûmiyet kararlarından cezası onanan Prof. Dr. Füsun Üstel, iki buçuk ay cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edildi.

Davası hapis cezasıyla sonuçlanan akademisyenlerden bazıları, yerel mahkemelerin kararlarını AYM’ye taşıdı. AYM Genel Kurulu, 26 Temmuz 2019’da 10 akademisyenin bireysel başvurularını birleştirerek görüştüğü dosya üzerinden “hak ihlali” kararı verdi. 2 Eylül 2019’da başlayan yeni adli yılın ardından devam eden yargılamalar kapsamında ilk beraat kararı AYM’nin kararına atıfla 6 Eylül 2019’da İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nden geldi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.