Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Bu suça ortak olmayacağız” bildirisine imza attığı için yargılanan akademisyen Lütfiye Bozdağ beraat etti

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) “hak ihlali” kararı vermesinin ardından İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan yeniden yargılamada mahkeme, akademisyen Lütfiye Bozdağ’ın beraatine hükmetti. Bozdağ’a, daha önce mahkeme tarafından bir yıl altı aylık hapis cezası verilmişti.

“Bu suça ortak olmayacağız” bildirisine imza attığı için hakkında dava açılan Barış Akademisyeni Lütfiye Bozdağ, İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hâkim karşısına çıktı. 

Duruşma öncesi Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi önünde basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasında konuşan Bozdağ’ın avukatı Meriç Eyüboğlu, AYM kararına rağmen, bitmeyen bir dava süreciyle karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

AYM, Temmuz 2019’da, “Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı bildiriyi imzaladığı için “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla cezalandırılan Barış Akademisyenleri’nin, ifade özgürlüklerinin ihlal edildiğine hükmetmişti.

Bugün Lütfiye Bozdağ’ın, temmuzun ilk haftasında Gençay Gürsoy ve Şebnem Korur Fincancı’nın 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hâkim önüne çıkacaklarını belirten Eyüboğlu,  “Anayasa Mahkemesi, ‘Bu hak kullanımıdır’ dedikten sonra yargılanan onlarca imzacı akademisyenle ilgili beraat kararı verildikten sonra ve bu kararlar kesinleştikten sonra hâlâ yargılanan akademisyenlerin olması hukuka aykırıdır. Bu adil yargılanma hakkının ihlal edilmesidir, açıkça suçtur” dedi.

Eyüboğlu’nun ardından konuşan Lütfiye Bozdağ, “Koronavirüsü başka kişilere bulaştırma riski taşıdığı gerekçesiyle kamu sağlığı gözetilerek alınan tedbirler kapsamında anayasal hak olan Demokrasi Yürüyüşü’ne bile izin vermeyen valiliklere rağmen 37. Ağır Ceza Mahkemesi başkanı ısrarla Barış Akademisyenleri’ni duruşmaya çağırmaktadır” dedi.

Bugün görülen duruşmada mahkeme heyeti, AYM kararını da dikkate alarak Bozdağ’ın beraatine karar verdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.