Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Seçim 2023 | Ufuk Çeri’nin Aydın izlenimleri: Muhalefet oy oranını yüzde 75’e çıkarmak istiyor

Türkiye, 14 Mayıs’ta sandık başına gidiyor. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu 14 Mayıs’ta yapılacak, aynı zamanda Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 28. döneminin 600 yeni üyesi de belirlenecek. Medyascope olarak kentlerin seçim nabzını tutuyoruz.

Turizm ve tarım kenti olarak nitelendirebileceğimiz Aydın’dayız. Aydın’da 2009 yerel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Özlem Çerçioğlu, 600 oy farkla belediye başkanlığını kazandı.

CHP, 2009’dan bu yana Aydın’da sandıklardan birinci parti olarak çıkıyor.  

Aydın sokaklarında vatandaşlara Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığını sorduk. Konuştuğumuz yurttaşların neredeyse tamamı Kılıçdaroğlu’nu desteklediklerini söyledi.

Mikrofon uzattığımız bir vatandaş, ekonomik sorunlardan bahsettikten sonra “Önceden AKP’ye oy verdim. Bu sefer Kılıçdaroğlu’na vereceğim” dedi.

Başka bir vatandaş da iktidarı kastederek,“20 senedir başımızda. Artık değişmesi lazım” diye konuştu.

Aydın sokaklarında vatandaşlar siyaset konuşmaktan çekinmiyor. Karşıt fikirli olanlar birbirleriyle güler yüzlü bir şekilde tartışabiliyor.

“CHP’ye en büyük destek Demokrat Parti tabanından gelecek”

Aydın’ın siyasi yapısı hakkında gazeteci Ayşe Yılmaz ile konuştuk.

Aydın’ın siyasi yapısının temelinde Demokrat Parti geleneği olduğunu söyleyen Yılmaz, “Aydın’ın yerel siyasetine baktığımızda Kılıçdaroğlu’nun adaylığıyla ilgili güzel bir destek var. Fakat şöyle de bir detay var, burası Adnan Menderes’in memleketi. Adnan Menderes’in, Demokrat Parti’nin tabanı çok fazla burada. Tamamen Demokrat Parti tabanlı diyemeyiz ama yine de çok etkin bir rolde. Tabii ki de HDP’nin de çok ciddi bir rolü var. Yani bu seçimlerde Demokrat Parti’nin ve HDP’nin Aydın’da aktif bir rol alabileceğini söyleyebiliriz. Menderes’in memleketi olduğu için AKP’nin kısa bir süre öncesine kadar buraya çok ciddi yatırımları oldu ama seçim zamanında CHP’ye en büyük destek Demokrat Parti tabanından gelecek gibi” dedi.

“Jeotermal sorununu çözebilecek siyasetçi ciddi oy alabilir”

Kentin sorunlarının başında jeotermal enerji santrallerinin (JES) geldiğini söyleyen Yılmaz şöyle devam etti: “Aydın’da her siyasetçinin ön plana çıkardığı bir söylem var, ‘Üç T’ kuralı: ‘Tarım, turizm, termal.’ Fakat hiçbirinin Üç T’yi bir araya getirerek, vaatlerini yerine getirebileceği bir durum söz konusu olmuyor. Çünkü Türkiye’deki jeotermal enerji santrallerinin yarısından fazlası neredeyse Aydın toprakları üzerine kurulu ve Aydın’ın genel temel geçim kaynağı da turizm ve tarım. Bu noktada da vatandaşların ve Aydın’ın en büyük sorunlarından biri jeotermal. Jeotermal sorununu çözebileceğini söyleyen bir siyasetçi burada çok ciddi oy potansiyeline sahip olabilir ama bunun da çözülebilmesi için şartlar çok uygun değil gibi. Çünkü çok büyük firmalar var, büyük yatırımlar söz konusu.”

“Aydın halkı yaşam tarzına müdahale edilmesini istemez”

Aydın’da 25 yıldır esnaflık yapan Altan Kemerci’ye vatandaşların neden CHP’yi seçtiğini sorduk.

Aydınlılar’ın, yaşam tarzına müdahil olunmasını istemeyen bir halk olduğuna dikkat çeken Kemerci şunları söyledi: “Aydın’da yaşayanlar sosyal yaşantısına düşkündür. Bir başka gücün veya başka bir olgunun kendi üzerinde refleks göstermesine, baskı unsuru oluşturmasına izin vermez, müsaade etmez. CHP nitelik olarak, değer olarak, tüzük olarak Aydın’ın sosyolojik yapısına uygun olduğu için tercih konusu olmuştur yıllar yılı. Uzun süre de olmaya devam edecektir diye düşünüyorum.”

“Devlet hastaneleri yetersiz”

Kemerci’ye göre de kentteki en büyük sorunların başında JES’ler geliyor. Aynı zamanda merkezi hükümetin kente yatırım konusunda eksik kaldığını, devlet hastanelerinin yetersiz olduğunu söyleyen Kemerci, “Aydın’da hastaneler çok büyük sorun. Bina olarak yetersiz. Bugün bir MR randevusu almaya kalktığın zaman altı-yedi ay sonrasına gün veriliyor. Aydın’da herhangi bir hastanede erken doğum olunca kuvöz bulamıyorsun. Ege Üniversitesi veya Dokuz Eylül Üniversitesi hastanelerine yönlendiriliyor ya da İzmir’deki farklı özel hastanelerin insafına terk ediliyor vatandaşlar. Hastaneler çok büyük bir sorun Aydın’da” diye konuştu.

“Kemal Bey doğru bir tercih”

Aydın CHP İl Başkanı Hikmet Saatçı ile de bir araya geldik.

Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayının Kılıçdaroğlu olmasının doğru bir karar olduğunu belirten Saatçı, “Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığı adaylığını biz Aydınlılar olarak istiyorduk. Kemal Bey doğru bir tercih. Kılıçdaroğlu’nun seçilmesiyle ülkemizin rahatlayacağına inanıyorum” dedi.

“Jeotermallerin planlı ve programlı yapılması gerekir”

Saatçı da Aydın’ın bir tarım kenti olduğunu vurgulayarak JES’lerden şikayetçi oldu: “Aydın kenti jeotermal bölgesi olarak bilinir. Bu jeotermalden de halkımız ve çiftçimiz zarar ediyor.  Jeotermal belki iyi olabilir ama önlemler alınırsa. Bu jeotermallerin toprağa enjekte edilmesi gerekirken maalesef havaya veriliyor. Bu da tarıma elverişsiz bir duruma getiriyor. Bunun için jeotermallerin planlı ve programlı yapılması gerekir.”

“Kılıçdaroğlu’nun temsil ettiği kitle ile HDP’nin bir sorunu yok”

HDP İl Eş Başkanı Aysel Batyar Önsel’e “Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyecek misiniz?” diye sorduk.

Kılıçdaroğlu’nun kişiliği, yapısı, temsil ettiği kitle ile HDP’nin herhangi bir sorunu olmadığını belirten Önsel, “Türkiye’de en örgütlü kitle HDP kitlesidir. Derdimiz cumhuriyetin ikinci yüzyılına girerken daha adaletli, her türlü kimliğin kendini ifade edebildiği, barış, huzur ve adaletle örülü bir ortamda hayat sürebilmek. Kılıçdaroğlu’na destek için parti merkezimizden gelen karara göre hareket edeceğiz” diye konuştu.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.