Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Seçim 2023 | Ufuk Çeri’nin Bursa izlenimleri: AKP elindeki en büyük şehri kaybedebilir

Muhalefet partilerinin 14 Mayıs seçimlerinde Kemal Kılıçdaroğlu ve Millet İttifakı’nın öne geçeceğini söylediği Bursa’da AKP’ye ilgi neden azaldı? HDP’nin Bursa’daki gücü ve konumu neden ölçülemiyor? AKP’de umutlar düşerken, CHP nasıl yükselişe geçti? Kılıçdaroğlu’nun adaylığı üzerinden olumlu dönüşler aldığımız, AKP’nin önemli büyük şehirlerinden Bursa’da seçim nasıl bekleniyor? Sizler için araştırdık…

Türkiye, 14 Mayıs’ta sandık başına gidiyor. Hem Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nin ilk turu yapılacak hem de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 28. döneminin 600 yeni üyesi belirlenecek. Medyascope olarak kentlerin seçim nabzını tutmaya devam ediyoruz. Yeni durağımız ise AKP’nin önemli şehirlerinden biri olan Bursa.

Bursa’da 2018 Genel Seçimleri’nde Cumhur İttifakı yüzde 56,9 alırken Millet İttifakı yüzde 36,9 oy aldı. 

2019 Yerel Seçimleri’ne gelindiğinde Cumhur İttifakı yüzde 49,62, Millet İttifakı ise 47,02 oy aldı. 

2018’de yüzde 20 olan fark 2019’da yüzde 2,5’e düştü. 

Yıllara göre Bursa’da seçim sonuçları

Önümüzdeki seçimler için konuştuğumuz muhalefet partileri, 14 Mayıs seçimlerinde Kemal Kılıçdaroğlu ve Millet İttifakı’nın öne geçeceğini söyledi. 

2019 seçimlerinde Bursa’da dengeler değişmeye başladı

Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesi Başkanı Yüksel Baysal ile Bursa’ya hakim olan siyasi atmosferi ve son yıllarda dengelerin nasıl değiştiğini konuştuk.  

Bursa’yı muhafazakar, dindar ve sağın kalesi olan köyleriyle beraber bir şehir olarak tarif eden Yüksel Baysal, “Bursa’da 70’li yıllarda kısmen işçi sınıfının, sanayinin gelişmesiyle beraber bir değişim olsa da o değişim toplumun hücrelerine kadar işleyemedi. Dolayısıyla yüzeyde kaldı. Ve işçi sınıfı mücadelesi belli bir noktada sönümlenince, özellikle 12 Eylül balyoz gibi o işçi sınıfı mücadelesinin üzerine inip, sendikaları ezince yine muhafazakar sağ ağırlıklı bir taban oluştu” dedi. 

2019 Yerel Seçimleri’nde durumun değişmeye başladığını ve son seçimin büyük umut verdiğini vurgulayan Baysal, değişen dengeleri şöyle anlattı: “AKP ve MHP’nin toplam oyları yüzde 64’ten yüzde 52’ye düştü. CHP ve İYİ Parti’nin oyları da yüzde 47’ye kadar çıktı. Az bir oy farkıyla Mustafa Bozbey seçimi kaybetti. Ama o zamandan bu yana gelişmeler öyle gösteriyor ki, gerek Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin, iktidar desteğini almasına rağmen başarısızlıkları gerekse merkezi iktidarın uygulamaları, enflasyon, ekonomik gidişat nedeniyle Millet İttifakı’nın bir miktar öne geçtiğini hem çevremden görüyorum hem de bana yansıyan kamuoyu yoklamalarından görebiliyorum.”

“Yıldırım bölgesinde HDP etkisini göreceğiz

HDP’nin Bursa’daki gücünü ve konumunu tam ölçemediklerine ve nasıl bir renk vereceği konusunda da belirsizliğin hala devam ettiğine değinen Baysal, “Özellikle Yıldırım bölgesinde HDP etkisini göreceğiz. Yıldırım bölgesi Bursa’da ikinci bölge oluyor. O bölgede ağırlıklı olarak Cumhur İttifakı önde gidiyor. AKP’nin birinci olma ihtimali hala yüksek olan bir bölge ama buna rağmen CHP, İYİ Parti ve HDP oylarının toplamı AKP ve MHP’yi Yıldırım’da bile geçebilir. Geçmese bile başa baş dengede bir oluşum olur. Ama cumhurbaşkanlığı seçiminde Kılıçdaroğlu bazında söylüyorum, hiçbir sorun yok bu kentte” diye konuştu.

81 ilde seçimin nabzını tutuyoruz. Bütün il izlenimi videolarımız için aşağıdaki YouTube oynatma listemizde gezinebilir, şehrinizi bulabilirsiniz:

“AKP’de umutlar düşerken CHP’de umutlar yükseliyor

Türkiye genelinde AKP’nin milletvekili aday adayı başvurusunda düşüş yaşandığını ve bu düşüşün AKP’ye olan ilginin azalmasıyla ilgili olduğunu belirten Baysal, “Bursa’da da AKP’ye ilgi azaldı. Geçen seçimde 364 başvuru varken bu seçim 231 başvuruya düştü. O da partinin açıkladığı rakam. Ama ben isim isim baktığımda 194 isim saptadım. CHP’ye ise geçen seçimde 46 başvuru varken bu seçimde 82 başvuru yapıldı. Bunlar da bir ölçüdür. İnsanların umutları artmıştır, geleceğe yönelik beklentileri değişmiştir. AKP’de umutlar düşerken CHP’de umutlar yükselme aşamasına geldi” dedi. 

Yunuseli Havaalanı kent için önemli

Bursa’nın sorunlarını anlatan Baysal, “Yunuseli havaalanımız var. Şehrin içinde kalmış. bir buçuk milyon metrekarelik bir alan burası. O havaalanı bir nefes borumuz. iktidar tutturdu burayı da imara açmak istiyor. Şehrin merkezinde daha böylesine büyük bir arazi yok. Örnek olarak söylüyorum. Burayı yeniden havaalanı yapmak isteyen, isteyecek bir siyasi parti bu vaadi vermeli. Ayrıca Bursa’ya göçü durduracağını söylemeli. Bursa’nın su sorununu çözeceğini söylemeli ve en önemlisi ulaşım sorununu çözeceğini söylemeli. Bunları vaat eden bence bir adım öne geçecektir” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu’nun adaylığı üzerine olumlu geri dönüşler aldık

CHP Bursa İl Başkanı Turgut Özkan ile Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığının Bursa’da nasıl karşılandığını ve kentteki seçim atmosferini konuştuk.  

Kılıçdaroğlu’nun aday olmasının Bursa’da parti tabanında coşkuyla karşılandığını söyleyen Özkan, “Kemal Kılıçdaroğlu’nun sakin, dürüst ve sabırlı bir kişiliğe sahip olması, aynı zamanda devlet yönetiminde aranan özelliklerde bir lider olması nedeniyle farklı kesimlerden olumlu tepkiler aldık. Bizlere ulaşan çok sayıda insandan olumlu geri dönüşler ve tebrikler aldık” dedi. 

“Çok az bir oyla seçimi maalesef kaybettik

Türkiye siyasetinde değişiklik beklentisinin Bursa’da da hissedildiğini söyleyen Özkan, burada nasıl ciddi bir ivme yakaladıklarını şöyle özetledi: 2019 Yerel Seçimleri’nde halkımız bir değişiklik istediğini gösterdi. Biz genel seçimde de bunun yine bir yansıması olacağına eminiz. CHP ve AKP arasındaki makas Bursa’da çok fazlaydı. Yani İstanbul, Ankara ve İzmir’deki gibi kapanabilir bir makas değildi. Ona rağmen çok az bir oyla, neredeyse Bursa’da ortalama bir mahallenin oyuyla seçimi maalesef kaybettik.”

“Kentin en büyük sorunlarının başında ulaşım sorunu var”

AKP’li Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin iktidar desteğine rağmen hizmet konusunda eksik kaldığını söyleyen Özkan, kentin en önemli sorunlarını şöyle sıraladı: 

“Kentin en büyük sorunlarının başında ulaşım sorunu var. Raylı sistem çok yavaş yürüyor. Yok denecek kadar az. Bunlar da birbirine entegre değil. Kentin dışarıya olan bağlantısı tren üzerinden yok. Kara ulaşımı zaten araçlara yetmiyor. Yeni yollar yapılmıyor. Tek sorunumuz ulaşım değil tabii ki. Sanayinin yoğun olduğu bölgelerde hava kirliliği var. Su kenti olmamıza rağmen su sorunu yaşıyoruz. Bazı bölgelerde doğal gazımız yok. Üçüncü dünya ülkeleri gibi; insanlarımız hala eski sistem sobalarda odun, kömür veya diğer yakacakla idare etmeye çalışıyorlar. Bursa büyük bir kasaba gibi yönetilmeye çalışılıyor. Fakat alakasız ve trafiğin çok yoğun olduğu yerlere hastaneler yapılıyor. Şehir hastanesi gitmek için dört-beş kilometre ray döşüyorlar. Raylar 3 milyara, hastane 2 milyara mal oluyor.”

“Bursa’da ciddi şekilde bir kaos ortamını almış bir trafik sorunu var

İYİ Parti Bursa İl Başkanı Mehmet Hasanoğlu ile Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığı sürecini konuştuk. 

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in ortaya koyduğu hamleyi değerlendiren Hasanoğlu, “Bursa’da Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adaylığının, özellikle Sayın Genel Başkanımız Meral Akşener’in ortaya koyduğu irade sonrasında Sayın Ekrem İmamoğlu ve Sayın Mansur Yavaş’ın da masaya dahil edilmesi ve cumhurbaşkanı yardımcısı olarak ekibe dahil edilmesinden sonra ciddi bir teveccühle karşılandı ve bunun karşılığını görüyoruz” dedi. 

Hasanoğlu, Bursa’nın genel sorunlarını ise şöyle sıraladı: “Bursa’da kaos yaratan bir trafik sorunu var. Ayrıca ciddi bir kentsel dönüşüm sorunu yaşanıyor. Özellikle işsizlikle ilgili ve ekonomiyle ilgili çok ciddi sıkıntılarımız var. Ve Türkiye’nin ekonomi gibi genel sorunu olan mülteci sorunu var.”

“O gün Sinan kardeşimin yanındaydık

Bursa’da milliyetçi gençlerin İYİ Parti’ye doğru yöneldiğini söyleyen Hasanoğlu, bu yönelimi Sinan Ateş cinayetinin hızlandırdığını söyledi.

Sinan Ateş’in cenazesine Bursa’da İYİ Partililer tarafından sahip çıkıldığını belirten Hasanoğlu, “Gençler Sinan Ateş’e sahip çıktı. Bizler de tüm İYİ Parti teşkilatımızla Sinan kardeşimin yanındaydık. Hem Ulu Camii’deki cenazesinde hem de Emir Sultan’daki defin esnasında mezarlıktaydık. Bu sürecin tamamında ciddi şekilde Bursa’da İYİ Parti’ye yönelik bir teveccüh ve dönüş var” diye konuştu.  

“Açık ara birinci parti olacağız

Bursa’da Millet İttifakı’nın önde olduğunu söyleyen Hasanoğlu, “14 Mayıs akşamı bütün Bursalı hemşehrilerimiz emin olsun sandıklar açıldığında birinci bölgede biz açık ara birinci parti olacağız. Ve ikinci bölgede de başarıyla Bursa’yı maksimum sayıda temsille önümüzdeki süreçte kucaklamaya çalışacağız” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.