Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Seçim 2023 | Ufuk Çeri’nin Muğla izlenimleri: Muhalefetin amacı AKP’ye milletvekili vermemek

Türkiye, 14 Mayıs’ta sandık başına gidiyor. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu 14 Mayıs’ta yapılacak, aynı zamanda Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 28. döneminin 600 yeni üyesi de belirlenecek. Medyascope olarak kentlerin seçim nabzını tutuyoruz.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) yıllardır seçim kaybetmediği Muğla’dayız. Muğla’da, 2018 seçimlerinde CHP dört, AKP iki, İYİ Parti bir milletvekili çıkardı.

14 Mayıs’ta yapılacak seçimlerde muhalefet, AKP’ye Muğla’dan milletvekili vermemek için çalışıyor.

“Seçimi kaybedersek Türkiye’yi kaybederiz”

Muğla’da yurttaşlara Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adaylığını sorduk. Yurttaşların büyük çoğunluğu Kılıçdaroğlu’nun adaylığını desteklediklerini söyledi.

Muğla’da yurttaşların öncelikli sorunu ekonomik kriz.

Konuştuğumuz bir yurttaş, “Bu seçimi kaybedersek Türkiye’yi de kaybederiz. Emeklisi, işçisi, genci kaybeder bu ülkenin. O yüzden Kılıçdaroğlu” dedi.

Başka bir yurttaş da “Kılıçdaroğlu’nu destekleyeceğim. Ülkenin demokrasiye, adalete, hukuka ihtiyacı var. Susadık bunlara artık” diye konuştu.

Yurttaşlarda seçim güvenliğine dair ise şüpheler var. Bir yurttaş endişesini şöyle dile getirdi: “Her şey normal giderse Kemal Kılıçdaroğlu’nun çok şansı var. Öyle bir ülkede yaşıyoruz ki hatırlarsanız önceki seçimlerde farklı şehirlerde trafolara kediler girdi, elektrik gitti. Oylar değişti.”

“CHP uzun yıllardır Muğla’da iktidar”

Muğla Büyükşehir Gazeteciler Derneği Başkanı Cem Kaytan ile Muğla siyaseti üzerine konuştuk.

Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adayı gösterilmesinin Muğla’da da olumlu karşılandığını belirten Kaytan, “CHP uzun yıllardır Muğla’da iktidar. 2019 yerel seçimlerinde yaklaşık 700 bin seçmenden 620 bin civarında seçmen oy kullandı. 13 ilçesi olan Muğla’da yedi ilçeyi CHP’li belediye başkan adayları kazandı” dedi.

Muğla’da gözlerin CHP’nin milletvekili adaylarında olduğunu söyleyen Kaytan, “Muğla’da özellikle CHP seçmeni yukarıdan aday belirlenmesini istemiyor. Önseçim talep ediyor. Muğla’da İYİ Parti’nin haricinde MHP, AK Parti ve CHP’de mevcut il başkanları milletvekili aday adayı oldular” bilgisini paylaştı.

“Çiller’in ismi AKP kulislerinde konuşuluyor”

AKP cephesinden de bilgi veren Kaytan, şöyle konuştu:

“Muğla-Milaslı olan, daha önce de Doğru Yol Partisi’nin genel başkanlığını yapan Sayın Tansu Çiller’in ismi de AK Parti kulislerinde konuşuluyor. İYİ Parti’den ve CHP’den de ‘Çok ciddi oy alabiliriz’ şeklinde söylemler olduğunu gördüm. Şu an AK Parti’deki milletvekili aday başvurusunun yaklaşık 40’ı bulduğunu biliyorum. CHP’de ise bu sayı gittikçe artıyor.”

“Konut fiyatları çok yüksek”

Kentin sorunlarına da değinen Kaytan, şunları söyledi:

“Kent merkezinde konut fiyatları çok yüksek. Birçok kamu kurumunda çalışan personel bu bölgeye yüksek ev kiralarından dolayı gelmek istemiyor ama buraya gelen kişi de buradan ayrılmak istemiyor. Çok ciddi rakamlara ev kiralanıyor. Aynı zamanda ev sahibi olmak da burada zorlaşmaya başladı.”

“Kılıçdaroğlu, parti tabanımızda büyük bir memnuniyet yarattı”

CHP Muğla İl Başkanı Erol Kömürcü ile de konuştuk. Kemal Kılıçdaroğlu’nun aday olmasının doğru bir karar olduğunu belirten Kömürcü, “Genel başkanımız, CHP’nin lideri olmaktan çok Türkiye’de muhalefet blokunu örgütleyerek muhalefetin lideri olmayı başardı. Bu kendiliğinden oluşmuş bir süreç değil. Adalet Yürüyüşü ile başlayan bir süreç ve bu örgütlenmeyi, birlikteliği, beraberliği çok iyi bir şekilde yönetti. Birçok krizi çok iyi yönetti ve topluma şu algıyı verdi, ‘Birlik olursak birçok sorunun üstesinden gelebiliriz. Aydınlık yarınlara eğer birlikte ulaşacaksak bunun tek yolu bir ve beraber olmamız.’ Onun için bu hem parti tabanımızda hem de Muğla’da büyük bir memnuniyet yarattı. Bugün Muğla’da şunu görüyoruz, çok ciddi bir sahiplenme var genel başkanımıza” dedi.

Muğla’da seçmen sayısı arttı

Kömürcü, Muğla özelinde sandık güvenliği için çalışmaların tamamlandığını belirtti.

Muğla’da son seçimden bu yana seçmen sayısının arttığını söyleyen Kömürcü, “Bu bölgeye koronavirüs salgınından sonra ilginin artmasıyla seçmen sayımız arttı. Yaklaşık 45 bin vatandaşımız da deprem nedeniyle Muğla’ya geldi. Yeni gelen vatandaşların adres değişikliği işlemleriyle de ilgilendik” diye konuştu.

Muğla’nın yaz aylarında nüfusu neredeyse dört katına çıkıyor. Muğla’ya bütçe ise kış aylarındaki nüfusuna göre veriliyor. Kömürcü, belediyenin yaz aylarında dört kat fazla çalıştığını ve bunun çeşitli sorunlara yol açtığını da belirtti.

Muğla’nın yanında olacağız

Muğla’nın büyük sorunlarının başında kıyılarının ve yeşil alanların imara açılması geliyor. Çıkar ilişkileriyle ya da herhangi bir şirketin para kazanma hırsıyla hareket etmeyeceklerini söyleyen Kömürcü, “Kentlere sadece rant gözlüğüyle bakarsak o zaman çevreyi maalesef düşünemiyoruz. Doğayı maalesef yok ediyoruz ve her yok ettiğimiz ağacımız, her yok ettiğimiz canlımız gelecek nesillerin varlıklarından çaldığımız bir unsur. Buna müsaade etmeyeceğiz. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bundan sonra elbette Muğla’nın çevresinin, kıyılarının her zaman yanında olacağız” dedi.

AKP tedirgin

AKP Muğla İl Başkanı Gültekin Akça ile de görüşmek istedim. Kendisi görüşmek için beni il binasına davet etti. İl binasında ise basın birimi görevlisi, “Genel merkezden onay gelmeden il başkanı ile konuşmazsınız” dedi. İl binasında da bir koşuşturmaca vardı. Parti görevlileri veya yetkililer, basın olarak binaya girmemizden tedirgin gibiydiler.

Önceki seçim dönemlerinde de AKP’li il başkanlarının onay almadan konuşamadıklarına şahit olmuştum. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.