Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Seçim 2023 | Ufuk Çeri’nin Antalya izlenimleri: TİP dengeleri değiştirebilir, Emek ve Özgürlük İttifakı üç vekil hedefliyor

Türkiye, 14 Mayıs’ta sandık başına gidiyor. Bir aydan az bir sürenin kaldığı seçimlerde cumhurbaşkanı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 28. döneminin 600 yeni üyesi belirlenecek. Medyascope olarak kentlerin seçim nabzını tutmaya ve seçmene tercihlerini sormaya devam ediyoruz. Bu seferki durağımız ise turizmin başkenti Antalya.

Antalya’da 2018 Milletvekili seçimlerinde Millet İttifakı yüzde 47,23 oy alırken Cumhur İttifakı yüzde 44,95 oy aldı. 2019 yerel seçimlerde Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanlığını CHP nin adayı Muhittin Böcek yüzde 50,62 oyla kazandı. Antalya’da altı AKP’li, beş CHP’li, üç İYİ Partili, bir MHP’li ve bir HDP’li vekil var.

“Adaylık açıklamasına Antalya’dan yaklaşık yirmi otobüs gitti

2023 seçimleri kapsamında il mitinglerine başlayan siyasi liderleri ve seçim sürecini konuştuğumuz gazeteci Ali Taş ile Antalya’daki siyasi havayı da konuştuk.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığının Antalya’da da heyecan yarattığını söyleyen Taş, “İYİ Parti’nin tekrar masaya dönerek, Kılıçdaroğlu’nun adaylığının açıklanması tüm Türkiye’de olduğu gibi çok büyük bir dalga yarattı. Adaylık açıklamasına Antalya’dan yaklaşık yirmi otobüs insan gitti. CHP’lisi, İYİ Partilisi. o gün Ankara’da olmak istediler, o anı orada yaşamak istediler. Dönüklerinde de kentte, kentin günlük yaşamında da çok belirgin bir şekilde Kılıçdaroğlu’nun adaylığının etkisi görüldü” diye konuştu.

Antalya’da partiler önemli isimlerini ilk sıradan aday gösterdiler. AKP Mevlüt Çavuşoğlu’nu, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Uğur Poyraz’ı, TİP Barış Atay’ı, Yeşil Sol Parti ise Saruhan Oluç’u birinci sıradan aday gösterdi. Gelecek Partisi ve Saadet Partisi adaylarının yer aldığı CHP listesinde birinci sıra adayı Sururi Çorabatır oldu.

Çorabatır’ın adaylığını değerlendiren Taş şöyle konuştu: “CHP’den hepimizi çok şaşırtan bir liste çıktı. Birinci sıraya Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Sururi Çorabatır’ı koydular. Çorabatır donanımlı birisi, birikimli birisi, ekonomik olarak da çok güçlü birisi. Ama Sururi Çorabatır’ın Antalya’da karşılığı yok. Tabanda karşılığı, halkta karşılığı yok. Siz de bilirsiniz listelerin birinci sırası çok önemlidir. Rüzgar o isim üzerinden eser. Antalya’da rüzgar estiremedi CHP bu anlamda. Bir de CHP’nin şöyle bir sıkıntısı oldu. İki tane ittifak adayı dördüncü ve beşinci sırayı aldı. Buna da tepki var Antalya’da.

“MHP milletvekili çıkaramaz, fakat TİP iddialı”

Antalya’da her seçimde milletvekili çıkaran MHP’nin 2023 seçimlerinde milletvekili çıkaramayacağını fakat Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) iddialı olduğunu belirten Taş, “TİP Antalya’da ciddi bir oy alacaktır. Vekil çıkarmaya yeterli mi emin değilim. TİP Antalya’da milletvekili çıkaramazsa çok az oy farkıyla çıkaramamış olur. TİP seçmene ‘Bir oy Kılıçdaroğlu’na, bir oy TİP’e’ sloganı üzerinden gidiyor. Bunun da Kılıçdaroğlu’na ciddi katkı sağlayacağını düşünüyorum ve benim tahminim yüzde 62-63 civarında Kılıçdaroğlu’na Antalya’dan oy çıkabilir” dedi.

81 ilde seçimin nabzını tutuyoruz. Bütün il izlenimi videolarımız için aşağıdaki YouTube oynatma listemizde gezinebilir, şehrinizi bulabilirsiniz:

“Siyasetçilerin partisinden önce yerelde nereli oldukları konuşuluyor

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Akdeniz Şubesi Başkanı Erdem Güner ile de Antalya’nın toplumsal yapısı üzerine konuştuk.

Antalya da toprağa bağlı geleneksel siyasi bağlantıların olduğunu söyleyen Güner, “Antalya’nın temel geçim kaynakları turizm ve tarım. Siyasi süreçler yerel tanışıklıklar kimi zaman akrabalık bağları, kimi zaman toprakçılık diyebileceğimiz bağlar üzerinden yürüyor. Sık sık şu olguyla karşılaşabiliyoruz; siyasetçilerin partisinden önce yerelde nereli oldukları konuşuluyor. Serikli mi Alanyalı mı gibi. Yerel düzeyde oluşan o bağlar belirleyici oluyor” diye konuştu.

Türkiye’de vatandaşın genel problemi olan ekonomik ve geçim sıkıntısının Antalya için de büyük sorun olduğuna vurgu yapan Güner, Antalya’nın sorunlarını şöyle sıraladı: “Genel ekonomik sorunlar birinci sırada yer alır. İkincisi göç ve buna bağlı barınma sorunu. Üçüncüsü de istihdam ve işsizlik meselesi.”

Antalya’da CHP, listesine güveniyor. Muhalefet partileri ise seçime iddialı giriyor. CHP Antalya İl Başkanı Nuri Cengiz, seçim atmosferini Medyascope’a değerlendirdi.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığının açıklanmasının Antalya da büyük yankı uyandırdığını söyleyen Cengiz, “Sadece cumhurbaşkanının tek başına adaylığı değil, cumhurbaşkanı yardımcılarının da baştan belirlenerek sürecin açık ve şeffaf bir şekilde biçimde herkesle paylaşılmış olması desteği daha da arttırdı” dedi.

“Saadet ve Gelecek Partisi’nden iki adayın listemizde olması bizi güçlendirdi”

Hazırladıkları milletvekili listelerinin Antalya için bir şans olduğunu söyleyen Cengiz, “Ortaklarımızdan Saadet Partisi ve Gelecek Partisi’nden iki adayının bizim listemizde olması listemizi zayıflatmadığı gibi daha da güçlendirmiştir. Bu ortak iradeyi, ortak akılı egemen kılma anlayışını, birlikte hareket edebilme, birlikte çözüm üretebilme anlayışı noktasında samimiyetimizi ortaya koymuştur. 17’ye çıkan Antalya ilindeki milletvekili sayımızla birlikte CHP’nin burada en az yarıyı aşan oranda bir Meclis temsiliyetini gerçekleştireceğini biliyor ve buna inanıyoruz” diye konuştu.

TİP turizm işçilerinin sesini Meclis’e taşımayı hedefliyor

Türkiye İşçi Partisi’nin de Antalya’da iki vekil çıkarma hedefi var. TİP, Antalya birinci sırada turizm işçisi Yunus Başaran’ı aday gösterdi. İkinci sırada Barış Atay yer alıyor.

Antalya da bir milyona yakın turizm işçisi olduğunu söyleyen Başaran, “Bir milyon turizm işçisinin Meclis’te bir tane kendisinden temsilcisi yok. Çünkü bugünkü siyaset ortamına baktığınız zaman hep parası olanın siyasete girdiği bir ülkede yaşıyoruz. Biz bunu değiştirmek istiyoruz. Sadece siyasette değil, yaşamın her alanında değişim istiyoruz” dedi.

“TİP’in ve Yeşil Sol Parti’nin seçmen kitlesi farklı kanallardan, farklı kaynaklardan besleniyor”

Emek ve Özgürlük İttifakı olarak Antalya’da milletvekili çıkaracaklarını söyleyen Başaran konuşmasına şöyle devam etti:

“Biz ittifak olarak, Emek ve Özgürlük İttifakı’nın Antalya’da güçlü bir çıkış yapacağını düşünüyoruz. Çünkü merkezi kurullarımız bu ilk illeri belirlerken çok ciddi bir planlama yaptılar. Örneğin Aydın’da bir önceki seçimde HDP çok kritik bir şekilde kaybetmişti milletvekilliğini. Biz Aydın’da aday çıkarmadık. Çünkü orada Türkiye İşçi Partisi’nin alabileceği bir oy bizim ittifakımıza milletvekili kaybettirebilirdi ama Antalya üzerinde arkadaşlarımız yaptığı görüşmelerde Antalya’da bu noktada bir sorun olmadığını TİP’in ve Yeşil Sol Parti’nin seçmen kitlesi arasında farklı kanallardan, farklı kaynaklardan beslediğini, karşılıklı bir şekilde mutabakata vararak ortaya koydular. Bu karar da merkezi olarak bu şekilde alındı. İttifakımıza bir zarar vermek değil aksine ittifakımızın toplamını güçlendirmek için. Aslında bakarsanız Antalya’da şu an esen rüzgar da bunu gösteriyor. Özellikle milletvekili adaylarının açıklanması sonucunda Türkiye İşçi Partisi’ne tabii ki Barış Atay’ın da aday olmasıyla birlikte çok ciddi bir yönelim oldu. İnsanların toplumla teması olan ve Antalya’nın sorunlarını gerçekten dile getirecek isimlere, insanlara ve partiye, Türkiye İşçi Partisi’ne ihtiyacı olduğunu bir kez daha görmüş olduk.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.