Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP’de kritik İstanbul kongresi | Açılışı kim yapacak? Canan Kaftancıoğlu mu?

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) 4-5 Kasım’daki kurultayı öncesi, gözler 8 Ekim Pazar günü İstanbul’da yapılacak kongreye çevrildi. Kıyasıya bir yarış yaşanması beklenen ve eski CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat ile Bahçelievler İlçe Başkanı Özgür Çelik’in yarışacağı kongre öncesi, açılışı mevcut CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun yapıp yapmayacağı merak konusu. Partili kurmaylar siyasi yasağı nedeniyle parti tüzel kimliği bulunmayan ancak siyaseten sahip çıkılan Kaftancıoğlu’nun kritik durumuna çözüm bulmak üzere ara formül arayışında.

İstanbul’da 8 Ekim’de yapılacak kongrede, bir tarafta Kemal Kılıçdaroğlu’nun desteklediği eski CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, diğer tarafta Özgür Özel’e destek veren değişimcilerin adayı Özgür Çelik var.

İki kanat da kurultaya giden son dönemeçte, kritik öneme sahip İstanbul seçimine sıkı sıkıya asılıyor, İstanbul’da seçimi alabilmek için, deyim yerindeyse, “adam adama markaj” yapıyor. Sonuç, 8 Ekim’de Haliç Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek İstanbul İl Kongresi’nde netleşecek.

Kritik seçim öncesi, iki taraf da delegelerin yarıdan fazlasının ıslak imzasını aldığı iddiasında ve yine iki taraf da kapalı kapılar ardında delegeler ile sıkı pazarlıklar yürütüyor.

CHP’de genel merkez ve değişimcileri temsil eden kurmaylar, kongre öncesi İstanbul’a adeta kamp kurdu.

Dahası CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da ibreyi Cemal Canpolat’a döndürecek son dokunuşları yapmak üzere bu akşam (5 Ekim) İstanbul’a geliyor.

Özgür Özel de İstanbul’da. O da yarışı Özgür Çelik’in göğüslemesi için var gücüyle çalışıyor.

Ve iki taraf da kendinden emin görünüyor.

Yaklaşık 660 delegenin oy kullanacağı kongrede değişimciler bugün itibarıyla (5 Ekim) 345, genel merkez de yaklaşık 360, hatta kimilerine göre 400 ıslak imzaya ulaştı.

Gelin görün ki, iki tarafın da “elimizde” dediği ıslak imzaların toplamı, oy kullanacak delege sayısından fazla.

Nedeni de delegelerin iki tarafla da pazarlık halinde olması. Pazarlığın sonucunda bazıları kurultay delegesi olmayı, bazılarıysa il yönetimi veya disiplin kurulunda yer almayı hedefliyor.

En makbulü de kurultay delegeliği sözü almak.

Örneğin 3 delegenin ıslak imzasını getirene kurultay delegeliği sözü verilirken, 2 ıslak imza getirene disiplin kurulu üyeliği sözü veriliyor.

Bu markajın, ıslak imzalar kongre divanına teslim edilene kadar süreceği belirtiliyor.

İstanbul İl Kongresi’nin açılış konuşmasını kim yapacak?

Pazar günü yapılacak kongreyi ilginç kılan diğer başlık da açılış konuşmasını kimin yapacağı.

Tüzük gereği açılışı il başkanı ya da onun görevlendireceği bir ismin yapması gerekiyor.

Ancak Canan Kaftancıoğlu, fiilen CHP İstanbul İl Başkanlığı’nı yürütse de resmi olarak il başkanı değil.

Hakkında verilen 4 yıl 11 aylık hapis cezasının kesinleşmesiyle siyasi yasaklı olan Kaftancıoğlu, yasal olarak parti tüzel kişiliğini temsil etmeye yetkili değil.

Partili kurmaylar, bu engeli aşacak bir ara formül bulmaya çalışıyor.

Bu durumda Kaftancıoğlu açılışı gerçekleştirmese bile, öncesinde sembolik bir konuşma yapabilir.

Aşılmayı bekleyen ikinci sorun da kongredeki divan başkanlık seçimi. Partililer, divan başkanlığına iki tarafın da aday göstermesi halinde, kongrenin sonucunun erkenden netleşmesi gibi bir açmazla karşı karşıya.

Böylelikle değişimcilerin ve genel merkezin alacağı oylar, daha kongre başlamadan açığa çıkacak.

İşte bu nedenle, partili kurmaylar bu duruma da bir çözüm getirmek ve tek isim üzerinde uzlaşı sağlamak üzere kolları sıvadı.

İstanbul neden önemli?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve genel başkanlığa aday olan Özgür Özel’in katılmayacağı açıklanan İstanbul İl Kongresi’nde belirlenecek 196 delege, 4-5 Kasım tarihlerinde Ankara’daki 38. Olağan Kurultay’da oy kullanacak.

Ve aralarında milletvekilleri, Parti Meclisi üyeleri ve Yüksek Disiplin Kurulu üyelerinin bulunduğu doğal delegelerle sayısı bin 200’den bin 370’e çıkacak olan delegeler oylarıyla genel başkanın kim olacağını belirleyecek. Bu aşamada İstanbul’dan seçilecek -doğal delegelerle- 240 delegenin oyu seçimin kaderinde kritik rol oynayacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.