Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Demirören’in kredi borcu nedeniyle Ziraat Bankası’na devredilen arazideki konut projesine iptal

Demirören Holding’in kredi borcu nedeniyle Ziraat Bankası’na devredilen ve Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) tarafından konut projesi yapılarak ranta açılmak istenen İstanbul-Eyüpsultan’daki yeşil alana ilişkin proje iptal edildi.

Eyüpsultan-Kemerköy’deki 26 futbol sahası büyüklüğündeki yeşil alanı yapılaşmaya açan planla ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) açtığı dava karara bağlandı.

İstanbul 6. İdare Mahkemesi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yeşil alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti.

Mahkeme kararında “Bir alanın rezerv yapı alanı ilan edilebilmesi için kentsel dönüşüm açısından 6306 sayılı kanunda belirtilen niteliğe sahip olması gerektiği, alanın rezerv alan olarak ayrılmasının bilimsel olarak mümkün olmadığı, dava konusu alanda yapılaşma ile yeraltına sızan su miktarında ve yeraltı suyu seviyesinde azalmalar görülebileceği, suların yeraltına sızmamasının hidrolojik dengeyi olumsuz yönde etkileyeceği, alanın bir kısmının taşkın riski alanı içerisinde kaldığı, rezerv yapı alanı ilan edilmesinin taşkın ve benzeri afetler için katkı sağlayacağı” hususlarına dikkat çekildi.

İBB Genel Sekreteri Buğra Gökçe, Kemerköy’deki 18,5 hektar büyüklüğündeki yeşil alana ilişkin projenin iptal edildiğini X hesabından yaptığı paylaşım ile açıkladı:

“Bu emsal karar ile hem bölgenin ekolojik varlığını korumak için önemli bir kazanım elde ettik, hem de vatandaşlarımızı afet riski ile karşı karşıya bırakan bir düzenlemenin hayata geçmesini engelledik. İstanbul’umuzun güzelliklerini korumak için emek veren tüm arkadaşlarımızı ve hukukçuları tebrik ediyor; İstanbullulara doğal varlığımızın rant iştahıyla yok edilmediği, doğal, ekolojik zenginliğimizin korunduğu, herkesin tertemiz nefes alabildiği güzel günler diliyorum.”

https://twitter.com/gokcebugra/status/1711424740366090675

Ne olmuştu?

29 Mart 2022 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından söz konusu arazi “rezerv yapı alanı” olarak ilan edildi ve yapılaşmaya açıldı. Yeşil alandaki lüks konut projesine tepki gösteren İstanbullular, rant kararına ilişkin eylem yapıp konuyu yargıya taşıdı. 29 Mayıs 2023 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan plan değişikliği ile alan yine rezerv yapı alanı olarak tanımlandı. Yani bölgede plan yapma yetkisi İBB’den, bakanlığa aktarılmak istendi. İBB de 29 Mayıs 2023 onaylı 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama planına karşı iptal davası açtı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.