Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusundaki askeri taarruzunun kendi ulusal güvenliklerine tehdit oluşturduğunu belirtti ve Suriye ile ilgili “acil durum” kararnamesini bir yıl süreyle uzattı. Açıklamada, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusundaki eylemlerini IŞİD ile mücadeleyi aşındırdığı belirtildi.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Başkan Joe Biden’ın 14 Ekim 2019’da imzaladığı Başkanlık Kararnamesi ile yürürlüğe giren, ulusal güvenlik ve dış politikaya yönelik tehditlere karşı 2019’da ilan ettiği Suriye ile ilgili ulusal acil durum kararnamesini uzattı. Gerekçe ise Türkiye’nin Suriye’de ABD’nin ulusal güvenliğine tehdit oluşturması.
Beyaz Saray’dan paylaşılan bilgi notunda şu ifadeler yer aldı:
“Suriye içindeki ve Suriye bağlantılı durum ve özellikle de Türkiye Hükümeti tarafından Suriye’nin kuzeydoğusuna askeri taarruz gerçekleştirme eylemleri, Irak ve Suriye İslam Devletini (IŞİD) mağlup etmeye yönelik harekâtı aşındırmakta, sivilleri tehlikeye atmakta, ayrıca bölgedeki barış, güvenlik ve istikrarı zayıflatma tehdidi oluşturmakta ve Amerika Birleşik Devletleri’nin ulusal güvenliği ve dış politikasına yönelik alışılmadık ve olağan dışı bir tehdit oluşturmayı sürdürmektedir.”
Suriye’de 900 askeri bulunan ABD, ülkenin kuzeydoğusunda IŞİD’e karşı Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile birlikte çalışıyor. Türkiye ise SDG’nin omurgasını oluşturan Halk Savunma Birlikleri’ni (YPG) ve bağlı olduğu, Suriye’nin kuzeyinde geniş bir alanı yöneten Demokratik Birlik Partisi’ni (PYD), PKK’nın uzantısı olarak görüyor ve “terör örgütü” olarak nitelendiriyor.