Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AKPM, Osman Kavala kararını kabul etti: AİHM kararına rağmen serbest bırakmayanlara yaptırım uygulanacak

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), Gezi davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan ve yaklaşık 6 yıldır cezaevinde bulunan iş insanı Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılması kararını kabul etti. Eğer Kavala, Ocak 2024’e kadar serbest bırakılmazsa Türkiye delegasyonu AKPM’de oy hakkını kaybedecek ve Avrupa ülkeleri Kavala’nın cezaevine gönderilmesinde rolü olanlar hakkında kovuşturma başlatacak.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), iş insanı Osman Kavala’nın “derhal serbest bırakılması” kararını, oylamaya katılanların üçte ikisinin oyuyla kabul etti. Oylamaya 62 üye katıldı, 44 üye kararı kabul ederken 18 üye ise karara ret oyu kullandı. Kabul edilen bu kararla Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına uygulamayarak Kavala’yı serbest bırakmaması halinde yaptırımlarla karşı karşıya kalacak.

Oylamaya eksiksiz katılan AKP, MHP ve İYİ Partili üyelerin hepsi ret oyu verdi. Oylamaya katılan CHP’li ve Yeşil Sol Partili üç üye kabul oyu verdi. Azerbaycan’ın AKPM üyeleri de ret oyu kullandı.

Oylama tablosu.

Kararın ardından Dışişleri Bakanlığı, AKPM’ye tepki gösterdi ve “Görünürlük kazanmaya çalışmakla” suçladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi, 12 Ekim 2023 tarihinde ülkemize ilişkin olarak kabul ettiği tavsiye ve kararla, tarihi bir hataya imza atmıştır. AKPM bu girişimiyle, adli süreçleri siyasete alet etmekte ve diyalog kanallarını kapatmaya yeltenmektedir. Bu, AKPM’nin varoluş nedenini oluşturan demokratik değerlere aykırıdır. AKPM’nin görünürlük kazanmaya yönelik bu pervasızlığı ileride hicapla hatırlanacaktır. Türkiye, kurucu üyesi olduğu Avrupa Konseyi’nin istişari organı olan AKPM’nin amaç ve değerlerinden bu kadar uzaklaşmış olmasından üzüntü duymaktadır.”

Hangi yaptırımlar uygulanabilir?

Eğer Türkiye, Osman Kavala’yı 1 Ocak 2024′ kadar serbest bırakmazsa Türkiye delegasyonu 2024 Kış Oturumu’na kadar AKPM’de oy kullanamayacak. Öte yandan Kavala’nın hukuksuzca cezaevinde kalmasına şahsi sorumluluklar nedeniyle yol açan kamu görevlileri hakkında Magnitsky mevzuatı uygulanacak. Bu da Kavala’nın yasadışı ve keyfi olarak özgürlüklerinden mahrum bırakılmasını sağlayan polis memurları, hakim ve savcılar veya cezaevi görevlilerinin Avrupa ülkelerinde bu eylemleri nedeniyle kovuşturmayla karşı karşıya kalması anlamına geliyor.

https://twitter.com/PACE_LegalHR/status/1712536427546947976

Magnitsky mevzuatı nedir?

Magnitsky mevzuatı, insan hakları ihlalleri ve yolsuzlukla ilişkilendirilen kişilere yönelik yaptırımları hedefleyen bir dizi yasa ve düzenlemeyi ifade eder. Bu mevzuat, adını Rus vergi müfettişi Sergei Magnitsky’den almıştır. Sergei Magnitsky, 2009’da Rusya’da gözaltında tutulurken işkence sonucu öldürüldü. Ölümü uluslararası tepkilere yol açtı. Olayın ardından, Magnitsky’nin ölümünün sorumlularına karşı yaptırımların uygulanması için çeşitli ülkelerde yasa değişiklikleri yapıldı.

Magnitsky mevzuatı, insan hakları ihlalleri ve yolsuzlukla suçlanan kişilere karşı yaptırımları içerir. Bu yaptırımlar, söz konusu kişilerin yurtdışındaki varlıklarının dondurulmasını, seyahat yasağı getirilmesini veya başka kısıtlamaları içerebilir. Bu tür yaptırımların amacı, insan haklarını ihlal eden veya yolsuzlukla ilişkilendirilen kişilere karşı uluslararası toplumun tepkisini göstermek ve bu tür faaliyetleri caydırmaktır.

Magnitsky mevzuatı, birçok ülke tarafından benimsenmiştir ve farklı ülkelerde farklı adlar altında yürürlüğe girmiştir. Bu mevzuatın amacı, insan hakları ihlalleri ve yolsuzlukla mücadeleye yönelik uluslararası bir çerçeve oluşturmak ve suçluları cezalandırmak olarak özetlenebilir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.