“Atatürk’e hakaret” suçlamasıyla tutuklanan lise öğrencisine hapis cezası

İstanbul’da Mustafa Kemal Atatürk’ün fotoğrafına uygunsuz hareket yaptığı için tutuklanan 17 yaşındaki A.E.S.’ye 1 yıl 8 ay hapis cezası verildi. Sanık, kararın ardından tahliye edildi.

İstanbul’da Mustafa Kemal Atatürk’ün fotoğrafına uygunsuz hareket yaptığı için gözaltına alınan ve daha sonra tutuklanarak cezaevine gönderilen 17 yaşındaki lise öğrencisi A.E.S.’ye “Atatürk’ün hatırasına alenen hakaret” suçundan 1 yıl 8 ay hapis cezası verildi. Mahkeme hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi. A.E.S. kararın ardından tahliye edildi.

A.E.S., 20 Eylül’den beri tutuklu bulunduğu cezaevinden Anadolu 3. Çocuk Mahkemesi’ne getirildi. Duruşmada tarafların avukatları hazır bulunurken, cumhuriyet savcısı sanığın cezalandırılmasını istedi.

Ne oldu?

17 yaşındaki lise öğrencisinin Mustafa Kemal Atatürk’ün fotoğrafına uygunsuz hareketler yaptığı video sosyal medyada paylaşıldı. Cep telefonuyla çekilen görüntülerin sosyal medyada tepki çekmesi sonrası lise öğrencisi önce gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından Kartal’daki Anadolu Adliyesi’ne getirildi. “Halkın bir kesimini sosyal sınıf, din, mezhep, cinsiyet bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılama” ve “Atatürk’ün hatırasına alenen hakaret” suçlarından tutuklama talebiyle Sulh Ceza Hâkimliği’ne sevk edilen lise öğrencisi tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede sanık hakkında “Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun” nedeniyle 1 yıl 6 aydan 4 yıl 6 aya kadar hapis istendi. A.E.S.’nin 18 yaşından küçük olması nedeniyle Türk Ceza Kanunu 31. Maddesi gereğince ceza 3’de 1 oranında düşürüldü. Sanık hakkında 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istendi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.