Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erdoğan’dan Beyaz Saray’a cevap: “ABD ile aramızda güvenlik sorunu var”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi’nde Türkiye-Afrika 4. İş ve Ekonomi Forumu Kapanış Töreni’nde konuştu. Erdoğan, “ABD ile aramızda güvenlik sorunu var” dedi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi’nde Türkiye-Afrika 4. İş ve Ekonomi Forumu Kapanış Töreni’nde konuştu. Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusundaki askeri taarruzunun kendi ulusal güvenliklerine tehdit oluşturduğu yönündeki açıklamasında tepki gösteren Erdoğan, “ABD Başkanı’nın Suriye konusundaki yaklaşımını biz de kendilerinin bölgedeki faaliyetleri için ifade ediyoruz” dedi.

ABD’nin Suriye’deki faaliyetlerinin Türkiye’nin milli güvenliğini tehdit ettiğini belirten Erdoğan, “ABD ile güvenlik sorunumuz var” diye konuştu. 

“Bize karşı oynanan tiyatroyu acı tebessümle karşılıyoruz” diyen Erdoğan şöyle devam etti:

“Tiyatro oynayanları kendi senaryolarıyla baş başa bırakıp kendi milli güvenliğimizin gerektirdiği adımları atmayı sürdüreceğiz. Amerika ile NATO’da beraber değil miyiz, beraberiz. Bizim SİHA’mızı ABD düşürdü mü, düşürdü. NATO’da nasıl beraberiz, nasıl böyle bir şey yapabilirsin?” 

ABD ve İngiltere’ye “insan hakları” tepkisi

Türkiye’nin yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Suudi Arabistan’ın yardım malzemelerinin bölgeye sevkiyle hazırlıklarını hatırlatan Erdoğan, ABD ve İngiltere’nin bölgeye uçak gemisi gönderme hazırlıklarını eleştirdi.

Bir de bakıyoruz ki Amerika buraya uçak gemisi göndermeyi konuşuyor, İngiltere uçak gemisi göndermeyi konuşuyor” diyen Erdoğan, “İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nde acaba bunlar var mı?” diyerek tepki gösterdi.

Ne oldu?

ABD, Başkan Joe Biden’ın 14 Ekim 2019’da imzaladığı Başkanlık Kararnamesi ile yürürlüğe giren, ulusal güvenlik ve dış politikaya yönelik tehditlere karşı 2019’da ilan ettiği Suriye ile ilgili ulusal acil durum kararnamesini uzattı. Gerekçe ise Türkiye’nin Suriye’de ABD’nin ulusal güvenliğine tehdit oluşturması:

“Suriye içindeki ve Suriye bağlantılı durum ve özellikle de Türkiye Hükümeti tarafından Suriye’nin kuzeydoğusuna askeri taarruz gerçekleştirme eylemleri, Irak ve Suriye İslam Devleti’ni (IŞİD) mağlup etmeye yönelik harekâtı aşındırmakta, sivilleri tehlikeye atmakta, ayrıca bölgedeki barış, güvenlik ve istikrarı zayıflatma tehdidi oluşturmakta ve Amerika Birleşik Devletleri’nin ulusal güvenliği ve dış politikasına yönelik alışılmadık ve olağan dışı bir tehdit oluşturmayı sürdürmektedir.”

Suriye’de 900 askeri bulunan ABD, ülkenin kuzeydoğusunda IŞİD’e karşı Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile birlikte çalışıyor. Türkiye ise SDG’nin omurgasını oluşturan Halk Savunma Birlikleri’ni (YPG) ve bağlı olduğu, Suriye’nin kuzeyinde geniş bir alanı yöneten Demokratik Birlik Partisi’ni (PYD), PKK’nın uzantısı olarak görüyor ve “terör örgütü” olarak nitelendiriyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.