Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gazze’de El Ehli Baptist Hastanesi’ne saldırı: En az 471 ölü | Katliam hakkında neler biliyoruz?

İsrail, Gazze Şeridi’ni bombalamaya devam ediyor. Dün akşam saatlerinde El Ehli Baptist Hastanesi’nde meydana gelen patlamada yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. Gazze’deki yetkililer, olayın İsrail’in hava saldırısı olduğu görüşünde. İsrail olaydan İslami Cihad’ı sorumlu tuttu.

Olay ABD Başkanı Joe Biden’ın İsrail ziyaretinden birkaç saat önce meydana geldi. Sosyal medyada yayınlanan görüntülerde, hastanenin bulunduğu alanda büyük bir patlama görülüyor, ardından yangın çıkıyor.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı patlamada 471 Filistinlinin hayatını kaybettiğin, 314 Filistinlinin ise yaralandığını açıkladı. El Cezire’nin aktardığına göre hastanede, İsrail’in Gazze’ye yönelik bombardımanından kaçan siviller kalıyordu. Yaralıların birçoğu da kadın ve çocuk.

Kim yaptı? Taraflar birbirlerini suçluyor

Filistin tarafı hastanenin İsrail hava saldırısında hedef alındığını savundu, 3 günlük yas ilan edildi. Hamas, olayı soykırım olarak nitelendiren bir bildiri yayımladı.

İsrail ordusu bir süre sessiz kaldı. Bugün itibariyle İsrail tarafı “Biz yapmadık” demeye başladı.

İsrail ordusu, patlamaya İslami Cihad’ın fırlatmaya çalıştığı roketlerin arızalanarak erken patlamasının sebep olduğunu iddia etti, bu yönde kanıtları olduğunu açıkladı. Kanıt olarak sunulan belgeler arasında bir ses kaydı ve radar kayıtları bulunuyor.

Radar görüntüleri. Kırmızı nokta roketlerin fırlatıldığı yer, beyaz nokta ise hastane.

İsrail ordusundan Amiral Daniel Hagari’nin “kanıt” olarak sunduğu görsellerden birinde İsrail radarlarının, Gazze’den yapılan başarısız roket fırlatma girişimlerini gösterdiği iddia ediliyor. İsrail’e göre Gazze’den fırlatılan roketler, hedeflerine gidemeden yine Gazze’nin içine düştü. Yine iddialara göre bunlardan bazıları da hastaneye isabet etti.

IDF’in açıkladığı, Gazze’den 17 Ekim’de yapılan başarısız roket fırlatma girişimleri

İsrail ordusunun açıkladığı ses kaydına göreyse iki militanın konuşması yer alıyor. İsrail’in delil olarak ortaya attığı videoda militanların sözlerinden öne çıkanlar şöyle:

“İlk kez böyle düşen bir roket gördüm.”
“İslami Cihad’a ait olduğu söyleniyor.”
“Bizden mi?”
“Öyle görünüyor. Şarapnellerin İsrail’e ait olmadığı ama buradan olduğu söyleniyor.”
“Düşüp de patlayacak başka yer bulamamış mı?

İsrail tarafının yayınladığı ses kaydı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da İslami Cihad’ı suçladı, X’te “İsrail ordusunun operasyonel sistemlerinin yaptığı analiz, Gazze’den teröristlerce roketlerin atıldığını ve El Ehli Hastanesi’nin vurulduğu sırada bu roketlerin bu noktadan geçtiğini gösteriyor” diye yazdı.

İslami Cihad iddiaları reddetti.

Ürdün zirvesi iptal edildi

Üst düzey bir Filistinli yetkili, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın, hastane saldırısının ardından ABD Başkanı Joe Biden ile yapılması planlanan toplantıyı iptal ettiğini söyledi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Biden’ın Ürdün’e de seyahat etmeyeceği duyuruldu.

Türkiye’deki protestolar

Olayın ardından Irak, Tunus, Yemen, Fas, İran ve Lübnan’da yüzbinlerce kişi sokağa döküldü, İsrail’i protesto etti.

İstanbul, İzmir, Adana’nın aralarında bulunduğu çok sayıda ilde de İsrail protestoları düzenlendi. İsrail’in İstanbul Başkonsolosluğu’nun önünde bir araya gelen büyük bir kalabalığa polis de müdahale etti.

İstanbul’daki gösteriye polis müdahale etti

Türkiye’den kınama

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail’in saldırısını kınadı. Erdoğan X hesabından yaptığı paylaşımda şunları kaydetti:

“İçerisinde kadınların, çocukların, masum sivillerin olduğu bir hastaneyi vurmak, İsrail’in en temel insani değerlerden yoksun saldırılarının son örneğidir.”

Dışişleri Bakanlığı da İsrail’in saldırısının ardından bir açıklama yayımladı. Açıklamada şunlar denildi:

“Bugün Gazze’de bir hastanenin hedef alınması sonucunda yüzlerce Filistinlinin hayatını kaybetmesinden ve bir o kadarının da yaralanmasından derin bir infial duyuyor, bu barbarca saldırıları en şiddetli biçimde kınıyoruz.

Saldırılarda hayatlarını kaybeden Filistinli kardeşlerimize rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz.

Sivilleri doğrudan hedef alan, hastaneleri, okulları vuran bir zihniyetin uluslararası hukuk önünde ve vicdanlarda hesap vermesi kaçınılmazdır.”

Öte yandan Haaretz gazetesinin aktardığına göre İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi, Türkiye’de bulunan İsraillilerin ülkeyi derhal terk etmesi istedi.

Meclis’ten ortak kınama

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) tüm partiler, İsrail’i kınayan ortak bir bildiri yayımladı. AK Parti, CHP, MHP, İyi Parti ve HDP, İsrail’in Gazze’deki hastane saldırısını kınadı.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı WhatsApp-Image-2023-10-18-at-10.28.28.jpeg

Türkiye’nin yanı sıra İran, Katar, Kanada, Mısır ve Ürdün de saldırıyı kınayan açıklamalar yaptı. Suudi Arabistan da saldırıyı kınadı ve hastanenin bombalanmasını “uluslararası hukukun ihlali” olarak niteledi.

Kaynak: Guardian, SKY News

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.