Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Özgür Özel’den Altılı Masa eleştirisi: “Bir meslek örgütünde dahi iç hukuk olmadan ittifak olmaz”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) adayı Özgür Özel, bugün (17 Ekim) Medyascope Yayın Yönetmeni Ruşen Çakır ve Medyascope Haber Müdürü Göksel Göksu’nun sorularını yanıtladı. Özel, 14 Mayıs seçimlerine giderken Altılı Masa’da bir iç hukuk yazılmasında ısrarcı olduğunu ve iç hukuk olmadan sağlıklı ittifakların kurulamayacağını belirtti.

CHP Genel Başkanlığı’na adaylığını açıklayan Özgür Özel, Medyascope Yayın Yönetmeni Ruşen Çakır ve Medyascope Haber Müdürü Göksel Göksu’nun sorularını yanıtladı. Özgür Özel, Altılı Masa’da iç hukuk yazılması için 14 Mayıs seçimleri öncesinde ısrarcı olduğunu söyledi.

Özel, bir meslek örgütünde dahi iç hukuk yazılmadan ittifak olmayacağını söyledi. Macaristan örneğini veren Özel, “Biz Türkiye’de 6 partili devasa bir ittifak yapmaya çalışıyoruz. 2 bin 300 maddelik ortak mutabakat metni var, çok kıymetli ama seçime nasıl gireceğimiz, bununla ilgili nasıl bir iç hukuk uygulayacağımızın altına imza atmazsak olmaz” dedi.

Süreç boyunca somut örnekler verdiğini aktaran Özel, teklifini şöyle anlattı:

“Şöyle dedim: ‘Örneğin tek başına yönetemiyorsan koalisyon kuracaksın, onun bir protokolü var, yazalım protokolü. Diyelim ki, ‘Biz bu seçimlere aşağıda imzası bulunan 6 siyasi parti birlikte gireceğiz.’ Seçimlerde aday göstermeden bir ay önce ve 15 gün önce, 3 büyük kamuoyu şirketinin yapacağı toplam 6 araştırmanın aritmetik ortalamasının seçim sonucu kabul edeceğiz. Milletvekili dağılımında A) O ilde, bir partinin milletvekili varsa ilk sıra ona verilerek, B) Yoksa ankette üste çıkana vs. diye hepsini yazacağız. Herhangi bir şirkete anketi veya protokolü verdiğinizde milletvekili dağılımını çıkaracak. Hakkaniyetli, eşit ölçme değerlendirmeye dayalı. Burada kavga çıkmaz’ dedim.”

“‘İç hukuk’ diye dilimde tüy bitti”

Müzakereye dayalı anlaşmanın sorunlar yaratacağını söylediğini belirten Özel, “Müzakere ederseniz ya son gün koalisyon bozulur, ya haklarını yeriz, sahada izah edemeyiz ya hakkımızı yerler, tabana izah edemeyiz, örgüte izah edemeyiz ya da seçimden sonra çok büyük tartışmalar olur ‘Siz bunu bunlara ne ne için verdiniz?’ derler ve burada ‘Cumhurbaşkanlığı adaylığı için taviz verildi meselesi bambaşka tartışmaları büyütür’ diye bir yıl önce söyledim. Dilimde tüy bitti ‘iç hukuk’ diye ama iç hukuk yazılmadı” dedi.

“Neredeyse bütün partilere grup sözü verilmiş”

Adayın açıklanmasından bir gün önce toplanan komisyonda CHP’nin yüzde 30 oy alması halinde ittifak ortaklarına 60 milletvekilliğinden fazlasını vereceğinin anlaşıldığını söyleyen Özel, “Neredeyse hepsine bir grup sözü verilmiş. Bu ilk duyulduğunda kesin bir dille reddediyorduk. Şimdi verilene bakarsan neredeyse yüzde 10 oy almış kadar milletvekili çıkardılar” diye konuştu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.